Economia nu se preda

Economia nu se preda

Prima zi dupa votarea suspendarii: Bursa atinge aproape un maxim istoric, leul isi revine, agentiile de rating se declara "ingrijorate moderat".

Piata de capital rezista cu stoicism la framantarile politice din ultimele zile. Ieri, Bursa a revenit aproape de maximumul istoric, la numai o zi de la suspendarea presedintelui.

Indicele general al Bursei de Valori Bucuresti, BET - C, a incheiat sedinta de vineri in crestere cu aproape 1a, in ciuda corectiilor asteptate de brokeri dupa suspendarea lui Traian Basescu de catre parlament. Astfel, BET - C a ajuns la 5.839 de puncte, foarte aproape de maximumul istoric atins la inceputul acestei saptamani, de 5.860 de puncte.

Lichiditatea pietei a fost insa in scadere, atingand cel mai redus nivel din aceasta saptamana, de numai 47,6 milioane de lei. „Sunt optimist si nu cred ca o eventuala escaladare a conflictului politic saptamana viitoare mai poate afecta piata de capital.

Adevaratii investitori isi vor vedea de treaba, urmarind plasamente in actiuni care in mod normal nu sunt afectate de astfel de situatii, spre exemplu cele din domeniul bancar”, crede Iulian Panait, broker la KTD Invest.

Leul franeaza caderea

Leul, aflat in cadere joi, in ziua suspendarii presedintelui Traian Basescu, a reusit sa recupereze o parte din terenul pierdut. Euro, cotat joi la nivelul de 3,3370 de unitati in raport cu moneda nationala pana la anuntul rezultatului votului, s-a depreciat ieri ajungand la cotatia de 3,3350 unitati in raport cu leul. Reinceperea ascensiunii leului ii nemultumeste pe analistii economici, care il considera o moneda supraevaluata si principalul motiv ce a determinat cresterea deficitului de cont curent al Romaniei.

„Orice cadere a leului este o veste buna pentru mine. Daca da inapoi leul, deficitul de cont curent se va micsora, iar economia va scapa de pericolul unei eventuale crize financiare. Din pacate, acum se apreciaza din nou, dovada ca cei interesati de cresterea „artificiala” a leului (capitalurile speculative - n.r.) nu sunt speriati de problemele politice. I-ar speria cred numai eventuale crize economice”, isi arata ingrijorarea  Ilie Serbanescu, fost ministru al economiei.

„Piata a fost mult mai volatila decat in alte sedinte, iar volumele au fost in crestere. Miscarile de pe scena politica nu au avut insa o influenta prea mare, iar nerezidentii nu vad deocamdata un pericol pentru o depreciere semnificativa a leului”, a declarat dealerul unei banci comerciale, citat de Mediafax.

Ingrijorari moderate

Rating de tara stabil

Criza politica din Romania nu va duce la o reevaluare negativa a ratingului de tara, conform Reuters. Agentia de evaluare financiara Moody’s se arata ingrijorata „moderat” de situatia din tara noastra, insa nu va modifica ratingul acordat acesteia.

Situatia tensionata din mediul politic autohton face insa dificila finalizarea reformelor structurale si absorbtia fondurilor comunitare, considera analistii. „Ingrijorarea noastra este moderata si nu va avea impact asupra ratingului”, a declarat vicepresedintele adjunct al agentiei, Kenneth Orchard.

„Un motiv mai serios de preocupare ar fi daca problemele politice ar afecta disciplina bugetara, sporind astfel riscul supraincalzirii economiei”, a adaugat el. Agentia Standard&Poor’s a modificat, la inceputul acestei luni, perspectiva ratingului Romaniei de la „pozitiv” la „stabil”, apreciind ca restructurarea guvernului, sprijinit de numai 20% dintre parlamentari, a redus sansele de continuare a reformelor economice. Si compania de rating Fitch a comunicat ieri ca suspendarea presedintelui Basescu nu este un motiv pentru modificarea ratingului de tara.

Ne puteți urmări și pe Google News