Marea Britanie a început anul cu un set de măsuri de austeritate menite să reducă deficitul bugetar. Printre acestea se numără majorarea TVA de la 17,5% până la 20%.

România a raportat o creştere uşoară a economiei cu 0,1%, în trimestrul al patrulea din 2010, faţă de trimestrul al treilea, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Opt dintre statele membre UE nu au raportat încă datele privind evoluţia PIB în ultimul trimestru al anului trecut.

Dintre statele care şi-au raportat datele, cea mai mare creşte a înregistrat-o Finlanda, 2,5%, urmată de Estonia cu 2,3%.

Pe locul al treilea se situează Bulgaria şi Lituania, ambele cu un avans de 1,7% în perioada octombrie-decembrie, faţă de trimestrul anterior.

Creştere economică de 1,7% în UE

PIB în zona euro a crescut cu 0,3% în ultimul trimestru al anului trecut, faţă de trimestrul anterior, potrivit Eurostat. La nivelul întregii UE, creşterea a fost de 0,2%.

Comparativ cu acelaşi trimestru din 2009, economiile din zona euro au crescut cu 2%, iar cele din UE 27 au avansat cu 2,1%. Pe întregul an 2010, economiile din UE au crescut cu 1,7%.

În trimestrul al patrulea din 2010 faţă de trimestrul anterior, doar două ţări au rămas pe minus: Grecia (-6,6%) şi România (-0,5%).

La polul opus, cea mai mare creştere a înregistrat-o Estonia (6,6%), urmată de Finlanda (5,8%) şi de Lituania (4,4%).