Evenimentul Zilei > Actualitate > Ce urmează după succesul de 20% de la Maramureş al „verzilor”
Ce urmează după succesul de 20% de la Maramureş al „verzilor”

Ce urmează după succesul de 20% de la Maramureş al „verzilor”

"Verzii" şi-au propus să câştige 18 - 20% din voturile electoratului, precum omologii din Germania şi Italia, şi să devină un arbitru al scenei politice.

Alegerile parţiale din judeţul Maramureş au marcat renaşterea mişcării ecologiste în România. Candidatul Partidului Ecologist Român (PER) la funcţia de deputat pentru Colegiul 2 a obţinut un scor impresionant – 19,62% din sufragiile alegătorilor. Observatorii politici independenţi explică rezultatul obţinut de candidatul "verde" prin faptul că o mare parte dintre alegători s-au plictisit de ceea ce se întâmplă în politică şi că majoritatea îşi doreşte o Românie mai curată şi mai frumoasă, acesta fiind unul dintre mesajele formaţiunii politice ecologiste.
Mişcarea verde se unifică
Alegerile parţiale de pe 21 august au marcat un moment important pentru mişcarea verde din România, candidatul PER, Mircea Dolha, fiind susţinut, pe bază de protocol, atât de către Partidul Ecologist, cât şi de Partidul Verde (PV). Cu ocazia desemnării candidatului comun, preşedintele executiv al PER, Răzvan-Ioan Păunescu a semnat un protocol cu şeful PV, Mugur Mihăescu, privind o posibilă fuziune.
Fuziunea prin comasare se va realiza, cel mai probabil, în toamna aceasta. "Am avut o întâlnire şi marţi, 31 august, fuziunea este aproape de final, ea reprezintă o întrunire, într-o singură entitate, a tuturor punctelor de vedere convergente în ceea ce priveşte ecologia şi interesul pentru om", ne-a spus preşedintele executiv PER.
Oficialii PER nu sunt însă mulţumiţi de rezultatul scrutinului din Maramureş. Ei ne-au declarat că aşteptările erau cu mult mai bune, ceilalţi concurenţi fiind net inferiori lui Mircea Dolha, ţinând cont de pregătirea, seriozitatea şi prestigiul acestuia.
Fără "vrăjeală" în politică
Oficialii PER au reclamat o posibilă fraudă electorală."Dintre cei care au votat între 19,15 şi 21,00, peste 90% au votat candidatul USL. Dovadă stă faptul că au încercat să cumpere, cu 100 de euro, votul unui alegător care, întâmplător, era membru al staff- ului nostru", reclamă liderii partidului.
Preşedintele executiv susţine această opinie: "La prânz aveam aproape 30% din voturile exprimate, iar candidatul nostru a avut, la ultimele alegeri (pentru postul de primar – n.n.) 23,4%. USL a câştigat, în condiţiile de mai sus, dar cu numai 42%, nu cu 55%, cât se laudă ei că au".
Răzvan Păunescu ne-a mai spus că partidul are un mesaj social şi că oamenii s-au săturat de "vrăjeala" numită politică. "Noi putem avea un succes real, dacă toţi oamenii sătui de «vrăjeală» vor hotărî să vină la vot. Suntem un partid nou, care nu a fost niciodată în Parlament şi care dă o alternativă românilor de a putea să voteze şi altceva.
Alcătuim o echipă capabilă să facă faţă adevăratelor probleme ale populaţiei şi ale ecologiei. Avem aceeaşi dorinţă, cea de a vedea o Românie mai curată, mai frumoasă, mai bună pentru a trăi", ne-a mai spus preşedintele executiv al PER.
Obiectivul, 20% din voturi
Răzvan Păunescu crede că ideologiile politice clasice care stau la baza partidelor politice de astăzi şi-au îndeplinit misiunea, dar nu mai pot să se dezvolte şi să crească: "Unde mai este ideologia când un partid de stânga şi un altul de dreapta merg la un loc?".
Liderul PER susţine că partidul nu va forma, nici nu va participa la vreo alianţă, şi că îşi doreşte ca ecologiştii să devină un arbitru al scenei politice: "Vrem să ne apropiem de trendul actual european al partidelor ecologiste din Europa, de circa 18-20% din opţiunile de vot".
"Susţinem introducerea votului obligatoriu, sub formă de obligaţie civică. Este, în cele din urmă, spre binele oamenilor”
RĂZVAN PĂUNESCU, preşedintele executiv al PER

PE VAL
Ofensiva partidelor verzi în ţările UE
Ultimii doi ani au marcat revenirea în forţă a ecologiştilor în topul preferinţelor alegătorilor din ţările Uniunii Europene. În Italia, alianţele din care fac parte ecologiştii au câştigat aproape toate oraşele mari, în ciuda puterii economice a partidului lui Berlusconi.
În Germania, "Verzii" au învins în scrutinul din unul dintre cele mai bogate landuri – Baden- Württemberg – fief al producătorilor de automobile Mercedes Benz sau Porsche, unde creştin democraţii deţinuseră puterea timp de 58 de ani.
Ecologiştii au obţinut acolo aproape 25% dintre voturi, faţă de 11,7% în 2006. "Verzii" i-au depăşit pe creştin – democraţii cancelarului Angela Merkel şi la alegerile regionale din landul Brema, din nordul Germaniei.
Brema, unul dintre cele trei oraşe-stat, alături de Berlin şi Hamburg a salutat rezultatul candidatei verzi, Karoline Linnert. Verzii (22,9% din voturi) au reuşit să-i devanseze pe creştin-democraţi (CDU), care au obţinut doar 20.6 % din totalul sufragiilor, în cadrul primelor alegeri din Germania în care vârsta minimă de votare a fost coborâtă la 16 ani.
Efectul Fukushima

Argumentele ecologiştilor "au prins" tot mai mult în rândul electoratului şi datorită "efectului Fukushima", când accientul nuclear care a urmat cutremurului devastator a atras atenţia întregii planete asupra pericolului prezentat de exploatarea necorespunzătoare a centralelor nucleare.
Dovadă stă faptul că mai mult de 90% dintre italieni au respins, prin referendum, la îndemnul eco logiştilor, reluarea programului de producere a energiei nucleare.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: