DW: Treptat, spre o armată europeană
Editura Evenimentul si Capital

DW: Treptat, spre o armată europeană

Brigada franco-germană pe Champs Elysee
Autor: | | 0 Comentarii | 940 Vizualizari

În discursurile festive ale politicienilor UE nu lipseşte niciodată dorinţa înfiinţării unei armate europene. O mare iniţiativă în acest sens a eşuat lamentabil. Totuşi, proiectul pare să prindă contur etapă cu etapă.

Tratatele erau deja finalizate la doar câţiva ani de la încheierea ultimei conflagraţii mondiale. Detaliile de înfiinţare a armatei europene erau cuprinse în aceste acorduri. Era prevăzut de exemplu să se poarte o uniformă unică, iar structurile de comandă erau clar definite. Franţa, Germania, Italia, Olanda, Belgia şi Luxemburg urmau să pună la dispoziţie soldaţii necesari armatei europene. Un comisariat format din nouă reprezentanţi urma să trimită trupele pe front, controlat de o adunare europeană a deputaţilor din statele membre.

În timp ce unităţile militare urmau să fie compuse la eşalonul inferior din militari ai aceleiaşi naţiuni, la conducerea lor urmau să fie numiţi ofiţeri din mai multe state participante. Cel mai ambiţios proiect al istoriei postbelice europene, cunoscut sub denumirea "Planul Pleven" (după numele primului ministru francez René Pleven), a reuşit să treacă cu bine numeroase obtstacole, dar în vara anului 1954 a fost blocat de Parlamentul Franţei.

Cooperare structurată permanentă

După eşuarea Comunităţii Europene de Apărare în 1954, planurile de creare a armatei europene au dispărut în sertare pentru câteva decenii. Dar în prezent sunt din nou scoase la lumină. Dezinteresul administraţiei Donald Trump pentru Europa, ameninţarea rusească şi ieşirea Marii Britanii din UE, anunţată pentru martie anul viitor, au imprimat o dinamică nouă vechiului proiect.

Prima etapă: În noiembrie 2017 a fost semnat de către 25 de state membre ale UE acordul privind "Cooperarea structurată permanentă" în chestiuni militare (PESCO). Această cooperare aprofundată prevede proiecte comune de înarmare şi o mai strânsă cooperare între armatele naţionale. Potrivit voinţei minştrilor Apărării din UE, PESCO ar putea pregăti înfiinţarea unei armate europene. În paralel, şi la nivel naţional creşte disponibilitatea pentru cooperare.

Germania-Franţa

Pe post de posibil nucleu al unei armate europene a fost înfiinţată deja din 1989 brigada franco-germană. Brigada de infanterie care cuprinde aproximativ 6.000 de militari este până acum singura unitate binaţională de amploare la nivel mondial. Ea are patru cazărmi în Germania şi trei în Franţa. Batalionul de vânători 291 al armatei germane, parte a brigăzii, staţionat la Illkirch-Graffenstaden în Alsacia este singura unitate de luptă a Bundeswehr staţionată în permanenţă în afara Germaniei. Totuşi, militarii celor două ţări nu execută misiuni comune decât în batalionul de aprovizionare şi în structurile de comandă. Toate celelalte unităţi sunt separate din punct de vedere naţional.

O altă trăsătură comună: de la înfiinţarea brigăzii soldaţii germani şi francezi folosesc aceeaşi armă de asalt. Dar tot restul dotării diferă şi în ziua de azi. Brigada, în întregimea ei, nu a executat în aceşti 30 de ani de existenţă nicio misiune de luptă.

Germania-Olanda

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate