Durata de viata a anvelopelor (2)

Durata de viata a anvelopelor (2)

Va raspunde: Cristian George Pop inginer.

Care sunt factorii care influenteaza durata de viata a anvelopelor?

In articolul anterior am punctat o parte dintre factorii care influenteaza durabilitatea pneurilor (cei de fabricatie, precum si pe cei de exploatare si de intretinere). Acum ne vom concentra asupra modului in care starea tehnica a automobilului intervine in scoaterea timpurie din functiune a  anvelopelor.

Neplacerile pot decurge din jocurile in directie, fixarea necorespunzatoare a rotii, presiunea din pneu (am oferit detalii in materiale precedente in care am abordat aceasta tema), neuniformitatea fortelor de franare, echilibrarea rotilor.

Amortizorul ce prezinta defectiuni (rezultand uzuri neuniforme, de tip "dinte de fierastrau"), janta, discul de frana sau/si tamburul deformat(e), repararea necorespunzatoare a deformarilor caroseriei sau a elementelor de suspensie, aparute ca urmare a accidentelor sau a socurilor puternice la contactul cu neregularitatile caii de rulare contribuie toate la scurtarea duratei de viata a pneului.

O atentie speciala trebuie acordata unghiurilor de directie: de carosaj (de cadere), de inclinare logitudinala a pivotului fuzetei (de fuga), de inclinare transversala a pivotului fuzetei, de bracaj, convergentei si alinierii rotilor.

In general, autovehiculele cu tractiune integrala, precum si cele care au suspensie independenta pentru puntea spate necesita reglaje pentru unghiurile ambelor punti. Recomand verificarea acestora intr-un atelier ce dispune de aparatura necesara, de valorile specifice fiecarui model si de lucratori specializati in astfel de operatiuni.

In fine, supraincalzirea (peste temperatura de functionare de 75 de grade Celsius) sau micile taieturi, ruperi ori desprinderi de material neremediate rapid pot reduce semnificativ durata de viata a pneului.

Ne puteți urmări și pe Google News