Dunărea, depozit de nave

Dunărea, depozit de nave

Malurile fluviului au devenit adevărate plaje, din cauza secetei. Mai multe barje au rămas blocate pe insulele de nisip, iar activitatea CNE Cernavodă ar putea fi pusă în pericol.

Peste 50 de barje încărcate cu cereale şi fier vechi au rămas la ancoră, în porturile Orşova, Drobeta Turnu Severin şi Calafat, din cauza cotelor scăzute ale apei Dunării.

Potrivit şefului Căpităniei Zonale Drobeta Turnu Severin, Mihai Ghiba, alte şase se află blocate la Bechet, iar un împingător este imobilizat pe un banc de nisip în zona localităţii Bistreţ.

"Împreună cu Poliţia de Frontieră şi cu Căpitănia Portului am decis să monitorizăm barjele care au ancorat pe malul stâng al Dunării din cauza nivelului scăzut al apei. Mă refer la situaţiile legate de starea de sănătate a marinarilor sau a celor care sunt pe barje. La situaţiile privind necesitatea aprovizionării cu alimente a acestora, dar şi la protecţia încărcăturii pentru că sunt aproape de mal, iar încărcătura este una atractivă pentru hoţi", a declarat prefectul judeţului Călăraşi, Emil Muşat. Potrivit acestuia, în prezent, pe malul stâng al Dunării, în zona judeţului Călăraşi, sunt ancorate circa 14 convoaie compuse din câte 6-8 barje fiecare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Centrala de la Cernavodă funcţionează încă normal

Activitatea centralei de la Cernavodă se va opri numai atunci când nivelul apei Dunării va scădea până la 2,5 metri, a declarat Cantemir Ciurea, director în cadrul Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN).

"Nivelul apei în Dunăre, în septembrie 2003, a scăzut pentru prima oară sub bazele de proiectare. Prin urmare, CNE Cernavodă a fost nevoită să ia nişte măsuri de precauţie: în situaţia în care acest tip de eveniment o să se repete, centrala să nu fie luată prin surprindere, să nu poată face faţă unor situaţii care să ducă la degradarea condiţiilor de funcţionare. Deci, imediat după septembrie 2003, CNE Cernavodă a implementat nişte modificări de proiect astfel încât, în momentul de faţă, pompele de apă care asigură răcirea zonei active a reactorului sunt capabile să extragă apa din bazinul de distribuţie de la un nivel foarte scăzut", a spus Ciurea.

Joi, cotele apelor Dunării au înregistrat prima creştere de nivel, după aproape două luni de scăderi dramatice. Directorul general al Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile, Valentin Zeicu, a declarat că, în urmă cu o zi, mira hidrografică de la Cernavodă a înregistrat o creştere cu 3 centimetri a apelor Dunării. "Nivelul apei în Dunăre, în septembrie 2003, a scăzut pentru prima oară sub bazele de proiectare. Prin urmare, CNE Cernavodă a fost nevoită să ia nişte măsuri." CANTEMIR CIUREA, director în cadrul Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare

REACŢIE

Există suficiente rezerve de apă

Deşi Dunărea are un debit foarte mic şi există riscul ca localităţiile care erau alimentate din fluviu să rămână fără apă, autorităţile susţin că există rezerve suficiente pentru satisfacerea cerinţelor de apă pentru populaţie. Potrivit Administraţiei Apele Române, statistic vorbind, septembrie este luna cu debitele cele mai scăzute din an.

"Administraţia monitorizează zilnic situaţia lacurilor de acumulare, conform Regulamentului de exploatare, realizat împreună cu SC Hidroelectrica, asigurând necesarul pentru alimentarea cu apă a populaţiei", au explicat reprezentanţii Administraţiei.

Scăderea debitului pe Dunăre în aceasta perioadă a a dus, inevitabil, la reducerea cantităţilor de energie produse, dar nu a fost afectată capacitatea Hidroelectrica de a furniza serviciile de sistem necesare funcţionării în condiţii de securitate a Sistemului Energetic Naţional.