Timişorenii care locuiesc în apropierea Stadionului „Dan Păltinişanu“ din Timişoara protestează faţă de construirea unui incinerator de resturi de laborator lângă sediul Direcţiei Sanitar-Veterinare Timiş.
Instituţia se găseşte într-un cartier de blocuri, ai căror locatari se tem pentru sănătatea lor şi a copiilor lor. În acest incinerator, care înseamnă de fapt o cutie înaltă de 21 de metri, vor fi arse resturi animale, de furaje, urină, sânge infestat adus la analize, dar şi alte consumabile de laborator. Opoziţie de la Mediu şi de la prefectură „Ne vom gaza cu resturi periculoase“, reclamă Sanda G., locatară în zonă. „Nu mi se pare normal să se construiască incineratorul lângă un bloc de locuinţe, fie el oricât de ecologic. Garda de Mediu nu este de acord şi s-a opus de la început. Noi nu vrem să blocăm un proiect cu bani europeni, dar nu cred că în comunitatea europeană se construieşte lângă un bloc de locuinţe un incinerator“, explică şi Daniela Mincă, comisar-şef al Gărzii de Mediu Timiş.
Potrivit reprezentanţilor Agenţiei pentru Protecţia Mediului Timiş, instituţia a primit acordul de mediu pentru acest proiect, finanţat prin SAPARD cu 110.000 de euro. Însă acesta va trebui să respecte o serie de restricţii legate de noxele care pot fie evacuate pe coş.
„Crematoriul va putea arde între 40 şi 150 de kilograme de resturi într-o singură şarjă, proces tehnologic ce durează două ore şi presupune o ardere primară la 850 de grade Celsius şi o alta, finală, la 1.200 de grade C, care va distruge particulele şi gazele nearse. Zilnic, aici se vor putea arde 1,2 tone de resturi animaliere“, explică Florina Raica, reprezentanta APM Timiş.
Prefectul Ovidiu Drăgănescu spune că a avertizat conducerea DSV Timiş că nu a ales locul potrivit pentru crematoriu. „Le-am atras atenţia că, şi dacă se face un coş înalt şi se pun filtrele cele mai performante pentru astfel de instalaţii, crematoriul tot le va crea nemulţumiri locuitorilor din zonă. Primăria Timişoara şi Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului au autorizat această investiţie, iar la dezbaterea publică probabil cetăţenii din zonă nu au aflat cu toţii şi nu a rezultat o poziţie puternică“, a declarat prefectul Ovidiu Drăgănescu.
Directorul DSV Timiş, Ioan Jeleriu, a spus că dacă s-ar fi ales un alt loc ar fi fost probleme cu transportul unor resturi periculoase.