Dreapta ungară se va înţelege mai bine cu Bucureştiul
- Adam Popescu
- 26 aprilie 2010, 19:44
Senatorul UDMR Gyorgy Frunda vede un viitor mai bun pentru relaţiile româno-maghiare după victoria Fidesz, formaţiunea lui Orbán şi PDL împărtăşind aceleaşi principii politice.
Relaţiile dintre guvernul de la Bucureşti şi viitorul guvern de la Budapesta au toate şansele să fie mult mai bune decât cele cu precedentul executiv socialist, în condiţiile în care Fidesz, PDL şi UDMR sunt membrii aceleiaşi familii europene, împărtăşind aceleaşi principii politico-ideologice, a explicat, pentru EVZ, senatorul Gyorgy Frunda.
„În mod normal ar trebui să fie o relaţie mai bună decât cea care a fost până în prezent între fostul guvern de stânga şi executivul român”, a apreciat senatorul.
UDMR speră să aibă o relaţie principială cu Fidesz, formaţiunea de guvernământ de la Budapesta, şi să obţină sprijinul noului guvern ungar pentru proiectele pe care comunitatea maghiară din România le va derula, a adăugat Frunda. „Să ne lase însă decizia să o luăm noi”, a subliniat senatorul UDMR.
Dubla cetăţenie, o iniţiativă cu mari şanse de reuşită
Gyorgy Frunda s-a declarat convins că una dintre promisiunile făcute de Viktor Orbán, liderul Fidesz, în campania electorală - acordarea cetăţeniei ungare etnicilor maghiari din afara ţării -, are toate şansele să devină realitate, ţinând cont de majoritatea confortabilă de două treimi pe care partidul de dreapta o deţine în legislativul de la Budapesta.
„Un argument foarte important pentru guvernul maghiar va fi decizia parlamentului român de a acorda dublă cetăţenie cetăţenilor moldoveni. Dacă poţi să acorzi dublă cetăţenie unei naţionalităţi dintr-o ţară care nu este membră a UE, de ce nu s-ar putea proceda la fel cu o minoritate dintr-un stat comunitar?”, s-a întrebat retoric senatorul UDMR.
Problema trebuie discutată însă pragmatic, analitic şi nu emoţional de guvernele de la Budapesta şi Bucureşti, a recomandat Frunda.
Senatorul UDMR se îndoieşte că Viktor Orbán va încerca să aibă vreo relaţie politică cu Jobbik, partidul de extremă dreaptă care a obţinut 47 de locuri în parlamentul de la Budapesta.
Din contră, susţine senatorul, Orbán va lupta împotriva formaţiunii extremiste şi va încerca să o marginalizeze şi să îi diminueze forţa. În orice caz, a adăugat Frunda, Fidesz nu se va împiedica de Jobbik, graţie majorităţii sale robuste din legislativ.
Cu mâinile legate economic
În pofida celor 263 de locuri pe care şi le-a asigurat în parlament, dintr-un total de 386, Viktor Orbán dispune de un spaţiu de manevră limitat în domeniile economic şi social, în condiţiile în care Ungaria, la un pas de faliment în 2008, rămâne sub stricta supraveghere a FMI.
„Vom sta la masă cu FMI şi UE, deoarece acestea sunt instituţiile care ne-au ajutat în ultimii doi ani, dar nu vom accepta să ni se dicteze comportamentul, ele nu sunt stăpânii noştri, ci partenerii noştri”, a avertizat ieri Orban.
Analiştii unguri susţin că viitorul premier va avea o misiune dificilă în plan economic, deoarece promisiunile sale electorale de relansare a creşterii prin scăderea impozitelor şi crearea de locuri de muncă nu vor putea fi duse la îndeplinire fără consimţământul Bruxelles-ului.
„Fidesz, PDL şi UDMR sunt membrii aceleiaşi familii europene.“, GYORGY FRUNDA, senator UDMR