Simon Cowell, producător britanic şi membru al juriului în showul „American Idol”, îi încuraja pe cei doi finalişti înainte de a anunţa marele câştigător al concursului de staruri americane: „Viitorul este al vostru”. „Megastar”, versiunea românească produsă de Prima TV, a oferit publicului trei sezoane foarte agitate, cu o selecţie foarte dură. Vocile câştigătoare erau întradevăr bune.

Surpriză, doar unul dintre cele trei „megastaruri” a şi reuşit să dea lovitura în industria muzicală: Cătălin Josan. Andrei Găluţ şi trupa Buzz rămân în anonimat, deşi nimeni nu se îndoieşte de valoarea lor. Ce determină, până la urmă, succesul? Ce anume îi face pe unii să câştige şi pe alţii să piardă?

Reprezentanţii casei de discuri Universal Music, cu care „megastarurile” au semnat câte un contract, ridică din umeri şi îi numesc pe cei care au ratat „un eşec al societăţii de consum”.

Dacă azi Josan se întreţine din banii încasaţi din concerte şi apariţii TV, Andrei a luat decizia de a-şi lua un job la o multinaţională pentru a se putea întreţine. Savina Cenuşe, de la Cat Music, e de părere că „poţi descoperi un talent care poate deveni un brand. Însă o voce bună nu înseamnă neapărat şi multe albume vândute. Când găseşti un artist, trebuie să investeşti în el pe termen lung. Bineînţeles, îţi asumi un risc”.

1.500 euro pe lună, timp de un an

În 2009, casa de discuri Universal explica situaţia a doi dintre câştigătorii „Megastar”, Andrei şi trupa Buzz: „Andrei şi-a făcut trupă, apoi au fost nişte neînţelegeri, însă acum înregistrează. Undeva, prin vară, o să scoată şi ei un album. În ceea ce priveşte trupa Buzz, cu ei o să începem înregistrările atunci când terminăm cu Andrei.

Pentru Buzz a fost mai dificil deoarece sunt din oraşe diferite şi cu greu îi aducem împreună”. După un an, planurile nu s-au mai îndeplinit. Primii doi câştigători, Cătălin Josan şi Andrei Găluţ, au mai primit din partea Prima TV şi un salariu lunar de 1.500 de euro timp de un an. Întrebat cum a folosit banii din concurs, Josan mărturiseşte că i-a cheltuit „pe electrocasnice, chiria la garsonieră, taxiuri, bilete de tren până la Chişinău şi pe telefon”.

Aşezat la o terasă din Cişmigiu, basarabeanul, sorbind dintr-o cafea tare, explică de ce nu şi-ar fi permis niciodată să scoată un videoclip din banii proprii: „Am o familie care mă sprjină, dar este una modestă. Înainte de a participa la «Megastar», cântam pe la nunţi coveruri şi luam cam 50 de euro pe noapte”.

Primele trei luni după „Megastar” a căutat, la braţ cu casa de discuri, piese pe la producători, până a ajuns la Marius Moga. „Mi-a scos piese vechi, compuse de el, pe care le-am înregistrat în două luni”, relatează Josan despre primul său album intitulat „Megastart”. Discul a acoperit o paletă vastă, de la R’n’B la pop. „Am încercat să mulţumesc pe toată lumea aşa, fiecare public să-şi aleagă specialitatea”, a mai spus acesta.

Celălalt „megastar”, Andrei Găluţ, a terminat abia în martie anul trecut înregistrarea unui album cu 12 piese, alături de trupa Habar. Albumul nu a fost încă lansat, nu are nici website oficial, dar cei interesaţi pot asculta un un preview pe www.myspace.com.

„Când lucrezi întro trupă, lucrurile se complică faţă de situaţiile în care un compozitor îţi pune piesele pe tavă, iar tu nu trebuie decât să tragi vocea. Pentru că inspiraţia nu vine când o chemi, nu am reuşit să compunem un album întreg în doar câteva luni, şi atunci am făcut compromisul de a alege împreună cu cei de la casa de discuri şi piese ale altor compozitori pe care le-am orchestrat”, a declarat Andrei.

Josan şi Găluţ, două firi total diferite

La preselecţie, lui Kris Allen, cel care s-a dovedit a fi câştigătorul ediţiei a opta a show-ului „American Idol”, Cowell i-a spus: „Nu ai personalitate de star, dar asta îţi ia oricum timp. Îţi dăm o şansă”.

Lui David Cook, câştigătorul sezonului şapte al aceleaşi emisiuni, i s-a recomandat să lucreze mai mult cu oglinda, să se analizeze mai atent. Lui Cătălin Josan, un basarabean cu şuvite blonde la început, casa de discuri i-a schimbat întreaga garderobă, odată cu câştigarea competiţiei „Megastar”.

„Oamenii din showbiz care au avut succes sunt cei care au investit constant în imagine. Nu poţi supravieţui fără o identitate vizuală. Cei care cred că pot rămâne simpli şi totuşi avea succes au o viziune prea idilică asupra sistemului”, a comentat stilistul Ovidiu Buta. I s-au propus şi lui Andrei diferite schimbări.

„Defectul meu principal rămâne sinceritatea. Sunt un actor foarte prost. Nu pot să mă prefac, iar asta dăunează uneori în industria muzicală”, a justificat Andrei refuzul propunerilor de cosmetizare a stilului. Ana Diaconu, director de marketing pentru Universal Music, e de părere că „stilul rock al lui Andrei este un stil care-l defineşte şi poate, de unii blamat, este cel care i se mulează cel mai bine”.

Piaţa cere, artistul se supune

„Cred că e doar o treabă de şansă şi alegerea potrivită la momentul potrivit. Piaţa muzicală din România e total atipică. Nu merge doar dance, merg o multitudine de stiluri, şi nu casa de discuri este vinovată aici, doar şansa şi alegerile cu privire la muzică”, a precizat Smiley. Ana Diaconu, de la Universal, are propria explicaţie: „Este foarte greu să stai pe o piaţă cu Inna în top 10. Noi nu vrem să scoatem pe piaţă produse fake”.

Unii dintre concurenţii la Megastar au intrat ulterior în proiecte muzicale fără a avea mari pretenţii: Andreea a cântat cu Sistem, Kamelia cu Puya, Alexa a participat şi ea la Eurovision, iar Sergiu Florin Iordache s-a alăturat ca solist trupei Krypton.

„Am fost probabil mai maleabil”, ridică din umeri Josan, întrebat care este cheia succesului său. Are la activ trei apariţii la preselecţiile pentru Eurovision, iar anul acesta piesa participantă „Round Round” a compus-o cu doar patru zile înainte de marea selecţie. Împreună cu Keo, Josan urmează să-şi lanseze un nou single în viitorul apropiat.

STAR FACTORY

Succesul „Yamasha”

În 2003, Prima TV a realizat o producţie asemănătoare show-ului „Megastar”, iar Alex Velea a câştigat marele premiu. Primul său album a fost lansat după trei ani şi produs gratuit de Smiley. „Pe Alex îl ştiam de dinainte de concurs, ştiam cum cântă. Nu este omul de astăzi doar pentru că a câştigat acel concurs”, a declarat Smiley. „Alex Velea e un model de evoluţie a imaginii artistului”, precizează stilistul Ovidiu Buta.