„Dragobetele” este un eveniment de tradiţie, iar la Muzeul Satului din Capitală s-au adunat deja artişti și meşteri populari care îi așteaptă pe cei dornici să afle amănunte despre obiceiurile legate de începutul primăverii. Nu vor lipsi atelierele de creaţie de mărţişoare, concursurile cu premii pentru cei mai iscusiți poeți amatori şi nici surprizele, iar persoanele care își sărbătoresc onomastica (cei ce poartă numele de Draga, Drăguţa, Dragoş, Drăgan), au acces gratuit în muzeu (pe baza cărţii de indentitate).

„Dragobetele” va veni pe aleile Muzeului Naţional al Satului cu plăcinte, cozonac şi turtă dulce, pregătite special pentru cei îndrăgostiţi, iar vestiţii Cuci din Brăneşti vor alunga spiritele rele şi iarna.

Ce e Dragobetele

„Sărbătorit la 24 februarie, Dragobete este mai ancorat în traditia zeilor antici ai dragostei – bărbat chipeş şi năvalnic, un ,,zburător cu plete negre” care bântuie visele celor îndrăgostiti, la început de primăvară, când natura însăşi reînvie, ursul iese din bârlog căutându-şi pereche, păsările îşi caută cuiburi, iar omul trebuia să participe şi el la bucuria vieţii renăscute după tenebrele iernii celei sterpe. Entitate mitologică asemănătoare lui Cupidon, Dragobete se consideră a face parte din multitudinea de zeităţi păgâne care populau spaţiul balcanic şi danubianopontic, unde era şi protector al animalelor, dar şi al iubirii celor care se întâlnesc şi se logodesc, aşa cum şi păsările „se logodesc” în această zi. (…) Se spunea că cine participa la această sărbătoare avea să fie ferit de bolile anului, şi mai ales de febră, şi că Dragobetele îi ajută pe gospodari să aibă un an îmbelşugat”, a spus conf. univ. dr. Paula Popoiu, manager Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.