Agenţia spaţială americană urmează să lanseze mâine, de la baza aeriană Cape Canaveral (statul Florida), două sonde lunare care vor avea misiunea de a găsi apă şi suprafeţe de aselenizare.
Americanii au ajuns pe Lună în 1969 şi ultima dată au aselenizat în 1972, reaminteşte France Presse.
NASA intenţionează să trimită, din nou, astronauţi pe singurul satelit natural al Pământului în jurul anului 2020, în cadrul unui program de explorare spaţială prezentat pentru prima dată de fostul preşedinte american George W. Bush, acum cinci ani. Aceasta este, de fapt, prima etapă a pregătirii misiunilor cu echipaj uman pentru explorarea planetei Marte şi a sistemului solar în ansamblu.
Deficit informaţional
Cele două sonde care vor fi lansate mâine, în intervalul 21.12-21.32 GMT, sunt LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) şi LCROSS (Lunar CRater Observation and Sensing Satellite). „Această misiune robotică ne va oferi informaţiile necesare pentru a lua cele mai bune decizii în privinţa prezenţei umane pe Lună”, a declarat Todd May, director asociat la NASA. El a mai spus că, în prezent, agenţia spaţială americană deţine mai multe date despre Marte decât despre Lună.
Misiune complexă pentru LRO şi LCROSS
Principalele obiective ale LRO vor fi, timp de un an, cartografierea suprafeţei selenare cu un grad de precizie inegală, reperarea posibilelor zone de aselenizare, semnalarea prezenţei gheţii mai ales în craterele aflate permanent în obscuritate, măsurarea cu precizie a temperaturii solului şi a radiaţilor cosmice, precum şi testarea de noi instrumente ştiinţifice. LRO cântăreşte 1.916 kilograme, din care 898 de kilograme reprezintă greutatea carburantului.
Sonda LCROSS are o misiune precisă, constând în căutarea apei într-un crater situat în apropierea polului sud al Lunii. Aici, emanaţiile de hidrogen detectate anterior ar putea semnala prezenţa gheţii.
Costul total al celor două sonde s-a ridicat la 579 de milioane de dolari, dintre care 500 de milioane au fost destinate exclusiv LRO.