Miniştrii de Externe din statele UE au adoptat, luni, la Luxemburg, o nouă serie de sancţiuni împotriva Siriei, adăugând 28 de oficiali pe lista celor care au interdicţie de a călători în ţările membre şi ale căror conturi în bănci europene vor fi blocate. Este a 19-a serie de sancţiuni la adresa regimului de la Damasc, după izbucnirea violenţelor din Siria, în martie 2011. În războiul civil şi-au pierdut viaţa peste 33.000 de persoane, în special civili, potrivit unei organizaţii neguvernamentale siriene.
Emisarul special al ONU Lakhdar Brahimi a făcut apel la Iran să sprijine implementarea unui acord de încetare a focului în Siria, în timpul sărbătorii musulmane Eid al-Adha, de la sfârşitul acestei luni. După o vizită la Teheran, Brahimi a declarat că un astfel de armistiţiu ar permite „procesului politic de pace să se desfăşoare”. El spune că situaţia în Siria „continuă să se agraveze” şi este nevoie de „încetarea urgentă a vărsării de sânge”.
Turcia a anunţat că numărul refugiaţilor sirieni în cele peste 12 tabere de pe teritoriul său a ajuns la 103.363 de persoane. Există alte mii de sirieni care n-au fost înregistraţi, pentru că s-au cazat la rude, la graniţa turco-siriană. Guvernul de la Ankara a stabilit, în vară, la 100.000 numărul-limită de refugiaţi sirieni pe care-i poate primi în ţară. În acest context, ministrul turc pentru Afaceri Europene, Egemen Bagis, a cerut UE să accepte refugiaţi sirieni. Ankara a cerut şi Consiliului de Securitate al ONU să creeze zone- tampon, sub protecţia sa, pe teritoriul sirian, însă nu a primit niciun răspuns.
Criza diplomatică a escaladat Relaţiile dintre Siria şi Turcia s-au răcit şi mai mult, duminică, cele două state anunţând că au interzis reciproc survolarea spaţiului aerian de către avioanele comerciale ale ţării vecine. Autorităţile turce au forţat deja două avioane de pasageri, unul sirian şi unul armean, să aterizeze la Ankara, şi le-a percheziţionat, sub suspiciunea că ar transporta ilegal armament pentru armata lui Bashar al-Assad.
Între timp, schimbul de focuri între forţele guvernamentale şi rebeli continuă, în special în oraşul Alep. Principala moschee din oraş, Umayyad, a fost aproape distrusă, iar Assad a cerut de urgenţă să fie reparată, fiind un monument istoric din patrimoniul UNESCO.
Human Rights Watch acuză forţele aeriene siriene că folosesc bombe cu fragmentare, interzise printr-o convenţie internaţională, în 2010.
CITIŢI ŞI:

  • Un alt AVION a aterizat forţat în TURCIA, în drumul spre SIRIA
  • UE impune noi sancţiuni Iranului şi Siriei
  • CONFLICTUL Turcia-Siria: Avioanele celor două state au interdicţie reciprocă deasupra ţării vecine