Editura Evenimentul si Capital

DOSARUL PANAIT, episodul IV. Dovada mușamalizării cazului Panait

14-04/02casa-procuror-465x390
Autor: | | 116 Comentarii | 9175 Vizualizari

Continuăm să aducem noi mărturii într-un dosar controversat. Noi mărturii despre implicarea politicului în justiție. Liviu Avram, acum redactor șef adjunct la Adevărul, a revenit asupra cazului procurorului Panait în 30 aprilie 2006. El a publicat pe site-ul 9 AM un articol despre lucruri pe care le descoperise la patru ani distanță, legat de ultimele zile ale lui Cristian Panait.

Prezentăm cel mai important fragment din textul lui Liviu Avram, care susține ceea ce EVZ a publicat ieri: tânărul magistrat a clacat psihic în fața presiunilor venite dinspre oamenii sistemului judiciar, obedienți politic! Acesta a fost și demersul Evenimentului zilei de ieri, când am readus în atenția opiniei publice ceea ce s-a întâmplat cu procurorul Cristian Panait în ziua de 10 aprilie 2002. El nu s-a sinucis din dragoste, iar din momentul în care a făcut-o a creat o breșă în mentalitățile și comportamentul tinerilor procurori din Parchetul General. Astăzi aceștia fac justiție de alt tip în România și, poate ca dovadă a neputinței lor din 2002, acum îi trimit în pușcării pe cei care, atunci, dictau regulile jocului.

Prins între vorbăria lui Joița și interesul politic

Liviu Avram

Acestea sînt evenimentele derulate acum patru ani.

Procurorul Alexandru Lele, cel care era investigat de Panait, a reușit recent să obțină documente din „dosarul de casă” al anchetei care îl viza. Acolo există o „rezoluție” a procuroruluișef Ilie Picioruș și datată 1 aprilie 2002, adică în acea zi de luni în care Panait i-a prezentat ordonanța de neîncepere a urmăririi penale. În document, Picioruș rezumă cumva evenimentele de pînă atunci, însă nu așa cum s-au petrecut în realitate, ci cum i-ar fi convenit lui.

Astfel, după ce evoca dosarul deschis pe numele lui Lele, audierile la care a fost supus și percheziția domiciliară, Picioruș scrie: „Din materialul probator existent au rezultat indicii privind vinovăția lui Lele Alexandru Florian, astfel că la 29 martie 2002 un alt procuror, căruia i-a fost repartizat între timp dosarul, a dispus prin ordonanță punerea în mișcare a acțiunii penale față de acesta”. Așadar, potrivit acestui document, lui Panait i se retrăsese dosarul încă din vinerea precedentă, dar Picioruș nu oferă nici o explicație pentru acest fapt. Explicația era în altă parte.

Joița la radio

Tot pe 29 martie, Tănase Joița deja anunțase la radio inculparea lui Lele. Iar refuzul lui Panait de a semna ordonanța de inculpare l-ar fi lăsat într-un uriaș ofsaid pe procurorul general. Ceva mai încolo, Picioruș evocă ordonanța de neîncepere a urmăririi penale semnată de Panait, însă o cataloghează netemeinică și nelegală, adăugînd: „Procurorul (Panait - n.r.) nu mai era abilitat să se pronunțe în cauză, deoarece anterior dispunerii soluției în discuție dosarul fusese repartizat altui procuror, care pusese în mișcare acțiunea penală prin ordonanță din 29 martie 2002”. Prin această precizare, Picioruș invalidează ordonanța semnată de procurorul de caz, transformînd- o într-o hîrtie fără valoare.

Au știut și au tăcut

Inspectorii CSM care au anchetat motivele morții lui Cristian Panait au ignorat complet acest document. Ar fi fost de înțeles dacă nu ar fi știut de existența lui. Însă au știut, întrucît îl și evocă la un moment dat în raport: „Este posibil că rezoluția de preluare a dosarului de către procurorul-șef Ovidius Păun să se fi pus retroactiv”. Inspectorii CSM admit așadar posibilitatea ca rezoluția să fi fost antedatată, dar nu au cercetat deloc de ce. Ei au preluat doar spusele lui Picioruș, potrivit cărora dosarele lui Panait au fost repartizate altor procurori după data morții.

Jurnalistul Liviu Avram, în Adevărul din 30 octombrie 2013: „Ponta nu a avut nici cea mai mică implicare în moartea tânărului procuror”

„L-am cunoscut pe Victor Ponta prin 2003 când, ca șef al Corpului de control al Guvernului Năstase, era amfitrionul unei conferințe a Oficiului de Luptă Anti-Fraudă. Mi-a părut atunci un tânăr deosebit de ambițios, fericit că izbutise, la o vârstă atât de fragedă, să stea la aceeași masă cu înalte personalități europene. Apoi am aflat despre el un lucru îngrozitor. Nu, nu e vorba despre implicarea sa în moartea procurorului Cristian Panait, așa cum încearcă să acrediteze adversarii săi politici.

Ca unul care m-am ocupat temeinic de circumstanțele tragediei din aprilie 2002, afirm cu mâna pe inimă și fără nici o ezitare că Victor Ponta nu a avut nici cea mai mică implicare în moartea tânărului procuror. Lucrul îngrozitor pe care l-am aflat despre Victor Ponta, de la unul dintre apropiații săi, era altul. Și anume că se oftică teribil atunci când joacă fotbal”.

Unde a dispărut plângerea mătușii procurorului Panait?

Virgil Burlă

În ianuarie 2003, Eleni Dumitru, mătușa fostului procuror Cristi Panait, a depus o plângere împotriva soluției de NUP care hotăra că în cazul Panait este vorba de sinucidere. Ondine Gherguț face referire la ea în Evenimentul zilei din 10 ian. 2003 (foto facsimil), dar nu o prezintă. Scrie că se găsește publicată pe net. Documentul nu a apărut în nicio publicație scrisă, iar site-ul a fost șters de pe net. Fragmente din document au reapărut tot pe net în momentul în care a fost făcută publică rezoluția prin care dosarul a fost clasat.

Iată ce se spune în Rezoluția din 31 martie 2002, care citează din presupusa plângere semnată de mătușa lui Panait. „A revenit la locuința sa și fără alte explicații a chemat-o pe (Eleni Dumitru, mătușa – n.r.) în baie, a deschis robinetul lăsând apa să curgă, timp în care i-a spus acesteia în șoaptă „Vor să mă scoată nebun”, fără să-i precizeze cine anume. A întrebat-o de asemenea: „De când casa noastră nu a fost supravegheată?”, se mai notează în Rezoluția menționată.

Fraza despre câine și despre Ponta nu este clar când și cui a fost spusă. Mai mult, ea nu este exactă. Într-un loc apare sintagma „cîinele de Victor Ponta mi-a făcut-o”, iar o altă variantă consemnează, „câinele de Victor Ponta m-a aranjat”. Mătușa lui Panait declara în 2003 pentru Evenimentul Zilei că „Nu știu să traduc aceste cuvinte, dar cunosc niște fapte”, fără să ofere alte explicații suplimentare.

În același material din „Evenimentul zilei”, semnat de Ondine Gherguț și Christian Levant, Ponta recunoaște prietenia cu Cristian Panait, arătă că l-a avut chiar invitat la nuntă, dar susține că nu a vorbit cu el în ultimele șase luni înainte de deces. „Cu Cristi nu mai vorbisem de prin octombrie 2001. Numi dau seama ce s-a întâmplat”.

Dispută între doi ziariști pe marginea cazului Panait

Simona Ionescu

Ondine Gherguț, fostă ziaristă la EVZ, s-a arătat profund nemulțumită de articolele publicate în ediția de ieri, considerând că, neprezentând toate articolele scrise de ea, am deformat realitatea. Ea a postat pe pagina ei de facebook un text, la care îi și răspund la fiecare paragraf, pentru a lămuri definitiv situația și a nu lăsa să planeze umbre asupra unui caz care a dezvăluit întregii societăți ingerința politicului în actele de justiție, în perioada regimului Iliescu-Năstase.

Codruta Kovesi, lovitura de GRATIE! Va fi procuror european. Antunul facut de STRAINI. ULTIMA ORA

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI