Dosarul Ferma Băneasa. O altă asociație a avocaților semnalează nereguli grave. Se face apel la CSM

Asociația pentru Dialog și Solidaritate a Avocaților din România a transmis un punct de vedere legat de Dosarul Ferma Băneasa.

Dosarul „Ferma Băneasa” a dat naștere unui val de nemulțumiri venite din partea opiniei publice și a avocaților, care au protestat împotriva regulilor după care juncționează Justiția în România. Asociatia pentru Dialog și Solidaritate a Avocaților din România a decis să se solidarizeze cu demersul AMR și AJADO de-a solicita CSM să ia măsuri pentru a nu se mai repeta abuzurile DNA împotriva judecătorilor.

Prin vocea avocatei Silvana Racoviceanu, vicepreședinte ADSA, se vorbește despre comise în Dosarul Ferma Băneasa. Avocatul Robert Rosu a fost executat de către ICCJ, iar doi judecători au fost constrânși de către procurorii de la DNA Brașov să-si renege propriile hotărâri definitive. „Ne referim la magistratii Adrian Cojocaru (fost vicepreședinte al Judecătoriei Buftea, între timp pensionat) și Marius Cristian Ispas (actualmente la Curtea de Apel București – Sectia a VIII-a de contencios administrativ și fiscal)”, spun cei de la luju.ro.

Iată așadar comunicatul transmis de Asociatia pentru Dialog si Solidaritate a Avocatilor din Romania (ADSA):

„Motto: 'Libertatea inseamna sa fim responsabili pentru noi insine' (Friedrich Nietzsche). Asociatia pentru Dialog si Solidaritate a Avocatilor din Romania saluta pozitia ferma, a Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR) si a Asociatiei Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO),

Se alatura si sprijina orice demersuri pe care asociatiile magistratilor din Romania le vor intreprinde pentru stoparea abuzurilor din justitie, indiferent de calitatea celor care fac obiectul abuzurilor (judecatori, procurori, avocati sau orice cetatean al Romaniei), precum si pentru inlaturarea oricaror forme de presiune asupra judecatorilor, procurorilor sau avocatilor, care au consecinte directe in ceea ce priveste infaptuirea actului de justitie si respectarea dreptului partilor la un proces echitabil.

Avand in vedere:

Raportul Inspectiei Judiciare privind “Respectarea principiilor generale care guverneaza activitatea Autoritatii Judecatoresti, in cauzele de competenta Directiei Nationale Anticoruptie vizand magistrati sau in legatura cu acestea”, aprobat prin Hotararea Plenului CSM nr. 225 din 19.10.2019, in considerentele careia s-au retinut:

”Practicile procurorilor DNA care au instrumentat cauze cu judecatori in modalitatile mai jos mentionate au reprezentat forme de presiune asupra acestora, cu consecinte directe in ceea ce priveste infaptuirea actului de justitie.

Astfel, tehnica sesizarilor din oficiu impotriva judecatorilor si cercetarea lor pentru solutiile dispuse in cauze este un fapt inacceptabil, de o gravitate fara precedent, care, fara indoiala, reprezinta un factor de presiune nu doar asupra celor vizati, ci asupra intregului corp profesional al judecatorilor, cu consecinte directe asupra credibilitatii actului de justitie si a stabilitatii statului de drept.

„Au fost solutionate in bloc, prin netrimitere in judecata”

Suspiciunile asupra modului de lucru al procurorilor din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie sunt amplificate si de imprejurarea ca dosare care au fost lasate in nelucrare o perioada mare de timp, dupa ce anterior se dispusesera in acestea masuri de supraveghere tehnica pe durate semnificative, au fost solutionate in bloc, prin netrimitere in judecata, chiar inainte de operationalizarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie.

O astfel de practica ridica serioase semne de intrebare cu privire la ratiunile care au justificat mentinerea pe rol a unor cauze pe durate de timp de ordinul anilor si determina suspiciuni legitime in privinta constituirii si, in acest mod, a unui factor de presiune asupra activitatii magistratilor si, finalmente, asupra dreptului partilor la un proces echitabil.

In aceleasi coordonate se inscrie practica solicitarii de dosare aflate in curs de judecata pe rolul diferitelor instante judecatoresti in vederea evaluarii masurilor/solutiilor pronuntate de judecatori dintr-o posibila perspectiva penala. In fapt, aceasta maniera de ancheta a reprezentat o veritabila intruziune in libertatea de apreciere a judecatorului.

S-au pus presiuni pe judecători

Totodata, se constata ca obiectivul general al controlului, stabilit prin ordin al inspectorului-sef al Inspectiei Judiciare, a fost respectarea principiilor generale care guverneaza activitatea de urmarire penala, respectiv activitatea de judecata in cauzele de competenta Directiei Nationale Anticoruptie in care au fost cercetate/urmarite/judecate persoane avand calitatea de magistrat si in cauzele de pe rolul instantelor in care trimiterea in judecata s-a realizat prin rechizitorii emise de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie care au legatura cu dosarele in care au fost urmariti magistrati.”

Practica Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Brasov din dosarul ”Ferma Baneasa” (in care au fost condamnati doi avocati) prin care doi judecatori care au pronuntat hotarari judecatoresti civile, ramase definitive, au fost audiati ca martori in acest dosar, punandu-se astfel presiune asupra acestora pentru a ii determina sa isi ”retracteze” propriile hotarari, fara a fi pusi sub acuzare si fara a face macar obiectul vreunei plangeri disciplinare, ci doar pentru ca procurorii DNA sa isi preconstituie probe in acuzare in dosarul ”Ferma Baneasa”;

Se cere implicarea CSM

Comunicatul Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR) si Asociatiei Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO) nr. 210 din data de 21.12.2020, prin care ”solicita public Consiliului Superior al Magistraturii sa clarifice, odata pentru totdeauna, care sunt garantiile efective ale secretului deliberarii si ale verificarii legalitatii hotararilor judecatoresti numai prin caile de atac prevazute de lege – temelii ale independentei judecatorilor si justitiei intr-un stat de drept” si prezinta totodata si alte cazuri concrete de abuzuri asupra judecatorilor,

Luand in considerare decizia politica luata pentru desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, ceea ce ar presupune revenirea competentei de cercetare a judecatorilor la Directia Nationala Anticoruptie, fara a se oferi vreo garantie ca practicile DNA mentionate in Raportul IJ nu vor fi reinstituite,

Respectarea procesului echitabil

Expunerea reala a puterii judecatoresti sub riscul de a fi subminata de Parchetul de langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie, care este parte in dosarele aflate pe rolul instantelor din Romania, aspect ce poate influenta actul de justitie,

Asociatia pentru Dialog si Solidaritate a Avocatilor din Romania solicita public Consiliului Superior al Magistraturii implicarea efectiva pentru a nu mai exista vreo situatie in care un organ de cercetare penala are atat pozitia de acuzator intr-o cauza, cat si pe aceea de investigator al judecatorului care se pronunta in cauza respectiva, respectiv pentru a inlatura orice parghie de presiune asupra judecatorilor in pronuntarea solutiilor in cauzele care le sunt repartizate astfel incat dreptul partilor la un proces echitabil sa fie respectat”.

Dosarul Ferma Băneasa trece granițele. Cazul va fi prezentat la Strasbourg

Breaking News. Dosarul „Ferma Băneasa”. Șefa ICCJ anunță verficarea repartizării dosarului

Dosar Ferma Băneasa: „Cum e posibil ca două instanțe să dea interpretări diametral opuse aceleiași situații”

Dosarul Ferma Băneasa. Decanul Baroului București, la protestul avocaților: „Eu sunt Robert”

Dosarul Ferma Băneasa. Cronica unei „execuții” anunțate, descrisă de un avocat. „Martorii au declarat una, completul a reținut alta”

Condamnarea avocatului Roșu în dosarul „Ferma Băneasa” agită spiritele în Barou! Celebrul regizor Tudor Giurgiu a reacționat și el

Un judecător ia atitudine în Dosarul Ferma Băneasa: „De la achitare la condamnare trebuie să fi răsturnat pământul. Cazul acesta trebuie tranșat radical”

Avocatul Gabriel Biriș: „Sunt revoltat. Un cetățean al țării mele a fost condamnat pentru că și-a făcut meseria”

Dosarul Ferma Băneasa. Avocații din Republica Moldova se solidarizează cu Robert Roșu

Dosarul Ferma Băneasa. Declarațiile judecătorilor audiați la DNA: „Eram la început. Acțiunea ar fi trebuit respinsă”

Baroul București strânge rândurile. Măsuri de protecție pentru exercitarea profesiei de avocat

Dosarul Ferma Băneasa. „Lovitura de grație dată cu ghilotina. La Înalta Curte există un culoar al serviciilor secrete”

Dosarul Ferma Băneasa. Reacția tranșantă a lui Victor Ponta

Frumoasa Justiție din Pădurea Adormită. Un basm despre întâmplări adevărate.