Evenimentul Zilei > Actualitate > Război în Justiție: CSM vs. Predoiu. Propunerea ministrului, blocată! S-au spus vorbe grele
Război în Justiție: CSM vs. Predoiu. Propunerea ministrului, blocată! S-au spus vorbe grele

Război în Justiție: CSM vs. Predoiu. Propunerea ministrului, blocată! S-au spus vorbe grele

Membrii CSM nu au dat aviz pentru propunerea venită de la ministrul Justiției, care vizează o lege foarte importantă.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a refuzat, marţi, să emită un aviz şi a dat doar un punct de vedere negativ în legătură cu propunerea ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, de modificare şi completare a Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, care permite folosirea din nou a informaţiilor strânse de serviciile secrete în anchetele penale.

„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că nu se impune emiterea unui aviz de către Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României (majoritate: 8 voturi pentru se impune emiterea avizului; 10 voturi pentru nu se impune emiterea avizului)”, se precizează în decizia CSM.

„Au adus acuze grave acestei instituții”

Plenul CSM a hotărât transmiterea unui punct de vedere negativ faţă de propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 51/1991, decizia fiind luată cu 11 voturi pentru. În timpul dezbaterilor din şedinţa Consiliului, o parte dintre membrii CSM au adus acuze grave acestei iniţiative legislative, pe motiv că implicarea din nou a serviciilor de informaţii în anchetele penale ar fi un pericol pentru democraţie.

„Proiectul de modificare legislativă este unul profund viciat. Viciul viciilor, spun eu, este sfidarea. Mi se pare că această propunere legislativă sfidează ordinea constituţională şi sfidează democraţia. Cadrul constituţional al derulării procedurilor judiciare în România este foarte bine conturat. În niciun capitol sau text din Constituţie nu vom găsi decât instanţele de judecată şi Ministerul Public competente să deruleze vreun act în legătură cu actul de justiţie. Eu cred că democraţia ar înceta să mai funcţioneze în parametrii constituţionali în momentul în care serviciile secrete ar interfera în actul de justiţie”, a declarat judecătoarea Lia Savonea.

Problema reclamată de Gabriela Baltag

Un alt membru al CSM, judecătoarea Gabriela Baltag, a spus că proiectul este unul „monstruos”, care ar permite Securităţii să revină în sistemul judiciar.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE