Dosarul "1 milion pentru PSD": În stenograme sunt menţionaţi şi Victor Ponta, Adrian Năstase şi Mircea Geoană

Dosarul "1 milion pentru PSD": În stenograme sunt menţionaţi şi Victor Ponta, Adrian Năstase şi Mircea Geoană

Preşedintele PSD Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, s-a reorientat după debarcarea lui Mircea Geoană din fruntea PSD, mutându-şi "afacerile" în curtea lui Victor Ponta, după cum i se destăinuia, în convorbiri telefonice interceptate de DNA, cu avizul Curţii Supreme, fostului patron al Prima TV, omul de afaceri Cristi Burci, mutat la Monte Carlo. În paralel, Bunea Stancu se consulta constant şi cu Adrian Năstase. PSD-istul brăilean le promitea lui Cristi Burci şi Sebastian Ghiţă, fost manager al Realitatea TV şi patron al recent înfiinţatei România TV, funcţii importante în stat, de directori de agenţii, ba chiar de miniştri, spunându-le că a vorbit şi cu Victor Ponta în acest sens.

Noi amănunte din Dosarul "1 milion pentru PSD", în care a fost trimis în judecată magnatul Interagro Ioan Niculae. În cele 20 de volume ale dosarului – fiecare conţinând 150-200 de pagini –, înaintat de DNA Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti, se regăsesc şi motivele pentru care procurorii au decis să disjungă urmărirea penală şi să continue cercetările în ceea ce-i priveşte pe Viorel Hrebenciuc, Sebastian Ghiţă, Robert Negoiţă şi Gigi Becali.

DNA semnalează "cotizaţii oculte"

În acelaşi dosar ajuns la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti apar şi interceptări ale unor convorbiri telefonice în care sunt vehiculate numele preşedintelui PSD, Victor Ponta şi Adrian Năstase. "Faptul că se discută despre sumele de bani pe care aceşti oameni de afaceri le cotizează sub diferite forme, mai mult sau mai puţin oculte, evitând dispoziţiile legale privitoare la finanţarea formaţiunilor politice, este întărit şi de discuţiile repetate purtate de Bunea Stancu cu diferite persoane - oameni de afaceri, cum ar fi Cristian Burci şi alţii, dar şi cu oameni politici, cum ar fi Adrian Năstase", menţionează procurorii DNA.

Ne puteți urmări și pe Google News

“Am vorbit şi cu Victor după aia…"

Gheorghe Bunea Stancu a fost interceptat în timp ce îi spunea, într-o convorbire telefonică, lui Cristi Burci, că a vorbit şi cu Victor Ponta să ţină aproape câţiva oameni, menţionându-i pe Ioan Niculae, Sebastian Ghiţă şi bineînţeles, interlocutorul său. Bunea Stancu îi promitea lui Cristi Burci, fost patron al Prima TV, funcţii importante în stat, chiar de ministru. "Oferta" era valabilă şi pentru Sebastian Ghiţă, la vremea respectivă manager al Realitatea TV: Gheorghe Bunea Stancu: Iar in rest, ți-am spus. Am scris acolo, Stancu plus Ponta, în dreptul la cele trei. Nu, eu ţi-am spus. Am vorbit şi cu Victor după aia şi i- am zis în maşină: Băi, noi trebuie să ne apropiem trei-patru oameni... adică tu, Ghiţă şi încă doi, probabil Niculae şi încă unul.

Cristi Burci: Normal G.B.S.: Mai mulţi, nu mă bag. Nici nu poţi să îi ajuţi pe toţi, că nu ai cum.

C.B.: Normal, normal. G.B.S.: ... Chiar dacă ai vrea. Iar după aia, lasă, că din aia doi, o să-l punem pe Nicu... dacă e să putem și pe Cristi la o autoritate e foarte bine. Nu o să pun eu și cu tine șapte miniștri, ai înțeles?! C.B.: Da, noi trebuie să fim și niște oameni înțelegători, că, până la urmă, conteaza contextul mare... Interogat la DNA, în data de 19 octombrie 2011, cu privire la această convorbire telefonică, Cristian Burci a declarat: "Cred că domnul Bunea, când s-a referit la trei-patru pe care o să- i ia pe lânga el a dorit să afirme că intenţioneaza să fie cooptaţi în jurul PSD-ului, trei-patru oameni de afaceri cu care să conlucreze în viitor şi împreună cu care să identifice şi nevoile mediului de afaceri", se menţionează în dosarul ajuns la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.

Concluzii ale anchetatorilor

Pe lângă faptul că i-a promis lui Ioan Niculae că-şi va numi oameni în fruntea Ministerului Economiei, Gheorghe Bunea Stancu a făcut astfel de oferte şi lui Cristian Burci şi Sebastian Ghiţă: "Tot în cursul lunii iulie 2010, în urma punerii în executare a autorizaţiilor dispuse de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au fost evidenţiate mai multe convorbiri telefonice purtate de persoanele suspecte a fi implicate în activităţi infracţionale şi care confirmă întru totul aspectele avute în vedere la sesizarea din oficiu, mai ales cu privi la folosirea aceluiaşi modus operandi de catre Bunea Stancu. Astfel, pe 8 iulie 2010, Bunea Stancu poartă două discuţii telefonice cu Burci Cristian, iar din conţinutul acestor convorbiri rezultă că, în aceeaşi modalitate, folosind influenţa pe care o are în formaţiunea politică din care face parte, acesta îi promite lui Burci Cristian că, la momentul în care formaţiunea politică va ajunge la guvernare, îl va nominaliza pentru un post important, la o agenţie sau autoritate, ca şi răsplată pentru contribuţia sa bănească, necesară acoperii datoriilor partidului, activitate de care numitul Bunea Stancu se ocupă direct, sens în care contactează diferiţi oameni de afaceri. Tot în cuprinsul acestor discuţii, Bunea Stancu afirmă că asemenea lui Burci Cristian mai sunt şi alţi oameni de afaceri, care vorbeneficia de funcţii importante, de miniştri, pentru contribuţiile lor băneşti, nominalizând în acest sens pe Ioan Niculae şi pe un anume Ghiţă, care, în urma verificărilor a rezultat că este Ghiţă Sebastian Aurelian, patron Asesoft SA", concluzionează DNA. "La această dată nu eram încă la Realitatea TV. Bunea Stancu este un bătrânel, căruia îi place să se laude, constat eu. Bine că nu am vorbit niciodată cu el" - este poziția lui Sebastian Ghiță. CITIŢI ŞI:

  • Dosarul "1 milion pentru PSD". Convorbirile lui Hrebenciuc cu Patriarhul Daniel și afacerea vinului de împărtășanie. Gigi Becali este și el verificat
  • Ioan Niculae, sforarul sforarului Hrebenciuc
  • Sebastian Ghiţă, Viorel Hrebenciuc şi Robert Negoiţă, cercetaţi pentru spălare de bani. Ioan Niculae, despre ministrul Ilie Sârbu: "Băă, ce nenorocit?! Ăsta e mai nenorocit ca noi". VEZI STENOGRAME
  • Ioan Niculae, trimis în judecată de DNA, pentru sponsorizarea ilegală a lui Geoană, via Vîntu