Evenimentul ZileiInternationalDonald Trump, despre relocarea trupelor: Germania ”s-a folosit” de SUA

Donald Trump, despre relocarea trupelor: Germania ”s-a folosit” de SUA

Donald Trump, despre relocarea trupelor: Germania ”s-a folosit” de SUA
Germania a făcut o ”avere” de pe urma staţionării trupelor americane pe teritoriul său, a declarat miercuri preşedintele Donald Trump, pe fondul planurilor de retragere a unei părţi a trupelor Statelor Unite din această ţară.

”Ei (nemţii) au făcut o avere pe seama trupelor (americane), ştiţi că ei au construit oraşe în proximitatea trupelor noastre”, a afirmat Trump într-un interviu la Fox News, citat de DPA.

Preşedintele american şi-a reiterat acuzaţiile potrivit cărora Germania este ”foarte delincventă” şi ”s-a folosit” de SUA, potrivit Agerpres.

”Ne datorează miliarde de dolari, miliarde de dolari către NATO”, a spus el. ”Sunt o ţară bogată, ar trebui să-şi plătească facturile. De ce ar trebui să apărăm ţări şi să nu ni se restituie banii?”, a întrebat retoric Trump.

Secretarul american al apărării Mark Esper a declarat săptămâna trecută că SUA au planuri privind retragerea a 11.900 de militari din Germania – de la 36.000, la 24.000. Aproape 5.600 dintre aceştia vor fi repoziţionaţi în ţări membre NATO, în timp ce 6.400 se vor întoarce în SUA.

Donald Trump a anunţat o retragere parţială a trupelor la mijlocul lunii iunie pe fondul unei dispute mai îndelungate cu Berlinul cu privire la cheltuielile de apărare, care se situează cu mult sub ţinta NATO de 2% din PIB.

Această reorganizare costisitoare efectuată de administraţia Trump a suscitat critici atât în Germania, cât şi în SUA.

De asemenea, Donald Trump şi-a reluat atacurile la adresa Germaniei pentru cooperarea ei cu Rusia la conducta de gaze Nord Stream-2.

Donald Trump a postat pe Facebook un mesaj dur la adresa Germaniei, la o zi după anunțul Statelor Unite că își vor retrage 12.000 de militari din această țară. Trump acuză Germania de duplicitate în relația cu Rusia.

„Germania plătește Rusiei miliarde de dolari anual pentru energie și noi ar trebui să apărăm Germania de Rusia. Cum vine asta? De asemenea, Germania este culpabilă în privința alocării de 2% (cheltuieli din PIB – n.r.) pentru NATO. De aceea, mutăm o parte din trupele noastre din Germania!”, a scris Donald Trump pe Facebook.

Ministrul american a spus că o parte dintre aceștia vor fi relocați în zona Mării Negre, fără să numească țările în care vor fi amplasați.


Accesează: