„Domn străin” la naţională?

„Domn străin” la naţională?

Cum variantele Lucescu şi Bölöni sunt greu de concretizat, conducerea FRF ia în calcul aducerea unui antrenor din altă ţară.

În acest moment, ruptura dintre selecţionerul Victor Piţurcă şi echipa naţională pare iminentă. Antrenorul şi-a pierdut susţinerea jucătorilor şi nu mai are credit din partea conducerii federaţiei. Nici măcar o victorie în Austria nu e de natură să mai poată recimenta relaţiile. În această conjunctură, înlocuirea antrenorului - acum sau în iunie - devine o certitudine. Contrar aparenţelor, soluţiile pentru schimbarea lui Piţurcă sunt puţine şi deloc convingătoare.

Favoriţii suporterilor, Mircea Lucescu şi Loţi Bölöni, sunt greu de readus în fotbalul românesc. Primul nu este acceptat de conducătorii FRF, care l-au boicotat când au avut ocazia. Nici Bölöni nu poate sări acum în barca tricolorilor. Amândoi sunt independenţi şi autoritari. Pe de altă parte, soluţiile interne nu oferă siguranţă. Dan Petrescu, Ovidiu Sabău, Mircea Rednic, Gică Hagi, Răzvan Lucescu, cărora li se adaugă Cosmin Olăroiu şi Ioan Andone, nu garantează succesul reconstrucţiei la naţională, fiind consideraţi a avea un grad sporit de risc. Părerea liderilor poate fi decisivă În aceste condiţii, salvarea ar putea veni de la un tehnician străin, pistă pe care FRF s-a mai aflat şi înaintea de înscăunarea lui Victor Piţurcă. Atunci, Adrian Mutu i l-a propus lui Mircea Sandu pe italianul Alberto Malesani. „Am lucrat cu el la Parma, e ca şi tatăl meu!”, l-a prezentat Mutu pe cel poreclit „Ţăranul”.

„Dacă Piţurcă nu ar fi acceptat oferta federaţiei, l-am fi adus pe Malesani”, a recunoscut pentru EVZ, la Euro 2008, şeful federaţiei. Părerea şi influenţa liderilor din vestiar (Adrian Mutu, Cristi Chivu, Cosmin Contra şi Bogdan Lobonţ sunt întrebaţi ori de câte ori se ia o decizie importantă la lot) ar putea conta şi acum. De această dată, însă, hotărâtor. Soluţia externă este aprobată şi de Ionuţ Lupescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fost jucător în Bundesliga, directorul general al federaţiei trage sforile pentru aducerea unui tehnician german, cu care să colaboreze netulburat de Mircea Sandu. Preşedintele a acceptat ca în contractul lui Lupescu să existe o clauză prin care „Neamţul” îşi rezervă dreptul exclusiv de a răspunde de soarta naţionalei. Lucescu şi Bölöni şi-au trimis săgeţi otrăvite

Poate tocmai din cauza mizei, Mircea Lucescu şi Ladislau Bölöni, antrenorii cei mai doriţi de opinia publică la cârma naţionalei, şi-au trimis în ultima vreme, prin intermediul presei, săgeţi otrăvite. Startul l-a dat, sâmbătă, „Il Luce”, în „Evenimentul zilei”: „Nu veneam să văd pe viu România nici în perioada în care toţi jucătorii de la naţională erau de la echipa antrenată de mine! Eu respect munca lui Piţurcă”.

Lucescu a dat această declaraţie după ce Bölöni îşi anunţase prezenţa pe stadionul de la malul mării, cu intenţia de a asista la meciul România - Serbia. Antrenorul echipei Standard Liège a răspuns în „Gazeta sporturilor”: „Dacă Lucescu anunţa că va asista la întâlnire, nu se crea aceeaşi isterie generală ca în cazul meu!”. Până la urmă, Loţi nu a mai venit la meci, dorind astfel să evite amplificarea polemicilor. În ultimele luni, între Mircea Sandu şi Loţi Bölöni a avut loc un schimb de amabilităţi. Şeful FRF a spus că Loţi este o soluţie pentru banca naţionalei, iar tehnicianul s-a declarat măgulit.

"La noi nu există plăcerea jucătorilor de a se întâlni la lot. Şi toate astea se întâmplă din pricina atmosferei tensionate de la naţională." Răzvan Lucescu, antrenor la FC Braşov

ATMOSFERĂ

„Tricolorii nu mai au plăcere să se întâlnească” Răzvan Lucescu, antrenorul echipei FC Braşov, crede că unul dintre cele mai importante atuuri pe care le-au avut sârbii la meciul cu România a fost cel psihologic. „Jucătorilor sârbi le place să se întâlnească, să se afişeze împreună. La noi nu există această plăcere, se vede cu ochiul liber. Şi toate astea din pricina atmosferei tensionate care există la echipa naţională”, crede fiul lui Mircea Lucescu. Tehnicianul ardelenilor este printre cei câţiva români care încă îi mai acordă credit lui Victor Piţurcă.

„Trebuie lăsat la naţională până nu mai are şanse matematice!”, a spus Răzvan Lucescu, care evită să vorbească despre posibilitatea ca el sau tatăl său să ajungă la cârma echipei naţionale: „Nu e treaba mea şi nici nu e cel mai bun moment să vorbesc despre asta”. CITIŢI ŞI: