Charles Wuorinen, compozitorul operei ”Brokeback Mountain” şi câştigător al premiului Pulitzer pentru muzică, a decedat la 81 de ani, la un centru medical din New York. Acesta se afla internat în urmă leziunilor provocate de o căzătură pe care o suferise în septembrie.

Compozitorul, născut la 9 iunie 1938 la New York, era absolvent al conservatorului din Columbia şi câştigase, la 16 ani, premiul Filarmonicii din New York pentru tinerii compozitori. La 32 de ani el a câştigat premiul Pulitzer cu ”Time’s Encomium”, aceasta fiind prima compoziţie electronică laureată cu acest celebru premiu.

Wuorinen a compus o operă și după cartea lui Salman Rushdie ”Haroun”. Premiera având loc în 2004. În total, și-a pus semnătura peste 270 producţii muzicale, printre care și celebra operă ”Brokeback Mountain”.

Proiectul a luat naştere în 1998, când Gerard Mortier i-a propus lui Wuorinen să compună muzica şi a convins-o apoi pe Annie Proulx să scrie libretul. Ulterior Hollywood-ul a decis să ecranizeze povestea. După ce a compus opera ”Brokeback Mountain”, Wuorinen a spus că a creat o muzică ”pentru istoria universală”.

”Publicul a aşteptat cu nerăbdare adaptarea lirică a acestei mari tragedii”, ilustrând dragostea interzisă dintre doi cow-boy, subliniase în 2014 compozitorul american, cu ocazia prezentării operei sale în Spania. Filmul omonim a câștigat premiul Oscar. Semnatara libretului operei, şi autoarea romanului, Annie Proulx, a câștigat premiul Pulitzer pentru acest roman. Ea a lăudat contribuţia lui Wuorinen considerând opera sa este ”minunată, excelentă şi fantastică”.

Sursa: Agerpres.ro

Sursa foto: Susan Johann/Charles Wuorinen/Facebook.com