Villany este născut în 1973 si a primit titlul de doctor la universitatea Ecole Normale Superieure din Lyon în anul 1998. Ulterior, a devenit profesor la instituţia din Lyon, construindu-şi, în paralel, activităţi de cercetare la academiile din întreaga lume, printre care Atlanta, Berkley şi Princeton.
Peste 50 de lucrări scrise
Matematicianul Vilany a scris primele lucrări, despre ecuaţia lui Boltzmann din fizica statistică, chiar sub coordonarea lui Pierre-Louis Lions. Cercetarea iniţială a lui Villani îmbină elemente de fizică statistică, teoria posibilităţiilor şi geometria diferenţială. Până acum, Vilany a publicat peste 50 de lucrări scrise şi două cărţi de referinţă privind teoria transportului optimal, cu puternice noţiuni economice. În prezent, Cedric Villany este director al institutului „Henry Poincare” din Paris.
Inovaţie în domeniul finanţelor
Pierre-Louis Lions este un alt cercetător eminent, profesor renumit la College de France şi la Ecole Polytechnique. S-a născut în 1956 şi este privit ca un adevărat geniu în lumea ştiinţelor exacte, întrucât la doar 23 ani a obţinut titlul de doctor la Universitatea Pierre şi Marie Curie. Lions este membru al Academiei Franceze de Ştiinţe din Paris, titular a numeroase premii, dintre care cel mai recent primit este premiul INRIA din 2012.
Cercetările lui Lions se raportează în special la fizica matematică. Cu toate acestea, el a mai avut colaborări în domeniul finanţelor cu Jean -Michele Lasry, alături de care a lansat teoria jocurilor cu un câmp mediu, considerată a fi o inovaţie în domeniul academic. Ambii savanţi au fost laureaţi cu medalia Fields, echivalentul premiului Nobel în matematică.
Colocviul de Matematici Aplicate
Ceremonia de acordare a titlului de doctor onorific pentru Cedric Villany va avea loc marţi, 28 august 2012, la ora 17, în sala Constantin Stoicescu a Facultăţii de Drept din Bucureşti. De asemenea, în aceeaşi zi şi în acelaşi loc, dar o oră mai târziu, Pierre-Louis Lions va fi învestit de academicienii noştri.
Villany şi Lions au fost invitaţi de academicienii români, în perioada 24 -30 august 2012, la cel de-al -XI-lea Colocviu Franco-Român de Matematici Aplicate. Această ediţie a colocviului marchează 150 de ani de la la data aniversării Facultăţii de Matematică (fosta Facultate de Ştiinţe) a Universităţii din Bucureşti.