Evenimentul Zilei > Politica > Doi europarlamentari au lansat un ghid pentru accesarea de fonduri europene
Doi europarlamentari au lansat un ghid pentru accesarea de fonduri europene

Doi europarlamentari au lansat un ghid pentru accesarea de fonduri europene

Europarlamentarii PNL Cristian Buşoi şi Mihai Ţurcanu au lansat, astăzi, un ghid pentru accesarea de fonduri europene direct de la Bruxelles de către cetăţenii românii sau entităţi publice sau private din România, informează mediafax.ro.

"Am adunat într-un ghid, într-o broşură, care sper să fie utilă ONG-urilor, agenţilor economici, instituţiilor din administraţia publică, altor beneficiari ai fondurilor europene, informaţii despre cum se pot accesa bani europeni direct de la Bruxelles, dincolo de axele de finanţare şi de programele pe care România le-a negociat cu UE şi care vor fi accesate prin Ministerul Fondurilor Europene sau prin alte instituţii din România. Există oportunităţi de a accesa fonduri europene direct de la Bruxelles în domeniul proiectelor de mediu, educaţiei, sănătăţii, protecţiei consumatorului, IMM-urilor, mă refer la programul COSME, iar pentru universităţi şi institute de cercetare în domeniul cercetării – marele program al UE Orizont 2020", a declarat Cristian Buşoi la evenimentul de lansare a broşurii intitulate "Ghidul pentru accesarea fondurilor europene. Obţine finanţare direct de la Bruxelles". 

Europarlamentarul a precizat că unele dintre finanţări pot fi obţinute "doar în parteneriate cu entităţi similare din alte ţări ale UE", iar altele pot fi obţinute prin "cereri individuale". Ghidul conţine şi link-urile de unde se pot obţine şi mai multe informaţii şi se pot descărca cererile de finanţare. 

"Sper din tot sufletul ca în acest exerciţiu financiar să fie posibilă accesarea mai multor proiecte europene direct de la Bruxelles, aşa cum ar trebui ca în acest exerciţiu financiar banii care sunt alocaţi României să fie accesaţi într-o proporţie mult mai mare, să nu mai fim în situaţia ruşinoasă de a da mulţi bani înapoi Bruxelles-ului pentru că nu suntem în stare să cheltuim bani care ne sunt puşi la dispoziţie în mod gratuit", a declarat el. 

Buşoi a explicat că proiectele accesate direct de la Bruxelles nu beneficiază de fonduri rezervate exclusiv României. 

"Acolo intri în competiţie cu proiecte din Germania, Italia, Marea Britanie, (…) ceea ce în mod clar ridică anumite dificultăţi suplimentare, dar sunt acolo multe oportunităţi şi trebuie promovate mai mult, mai ales că avem deja experienţa unui exerciţiu financiar trecut, cel de până-n 2014. (…) De exemplu, nu ştiu în România foarte multe oportunităţi pentru mass-media sau pentru cultură. Programul Erasmus +, de exemplu, care oferă posibilitatea mobilităţii studenţilor, cadrelor didactice, profesorilor universitari, este unul unic. (…) La fel, în domeniul IMM-urilor. (…) Pe de-o parte, avantajul este că te duci pe nişte proiecte care altfel nu ar fi eligibile. Altul este că sunt nişte bani în plus faţă de cei din România, ceea ce în opinia mea pot fi bineveniţi pentru români şi pentru organizaţiile din România", a arătat europarlamentarul. 

La rândul său, Mihai Ţurcanu a spus că ghidul se doreşte a fi "un instrument util" pentru cetăţenii români într-un "moment dificil" din punct de vedere al absorbţiei fondurilor europene, fiind structurat pe domenii şi programe multianuale în ideea de a facilita identificarea liniei de finanţare pe care cei interesaţi doresc să o acceseze. 

"Ghidul acoperă toate domeniile principale, educaţia, sănătatea, agricultura, protecţia consumatorului, inovarea, cercetarea, justiţia, cultura şi mediul. Toate capitolele concentrează cele mai importante informaţii, după care, în final, am sintetizat cei cinci paşi pentru deschiderea unui cont pe pagina Comisiei (Comisia Europeană – n.r.) pentru a începe procedura de aplicare. Ţin să subliniez acest avantaj – Comisia Europeană a eliminat complet birocraţia, iar aplicaţiile sunt disponibile exclusiv online pentru acest tip de fonduri europene. Este un motiv în plus pentru ca românii să fie interesaţi de aceste fonduri, cu atât mai mult cu cât programele de finanţare vizează domenii în care avem un potenţial imens, cum este cazul sectorului agricol", a declarat europarlamentarul. 

Ţurcanu a subliniat că, în materie de accesare de fonduri europene direct de la Bruxelles, autorităţile române nu au derulat campanii de informare. "Se înregistrează în acest domeniu o lipsă de informare suficientă şi aplicată, de la oportunităţi şi modalităţi de accesare la procesul de selecţie şi realocare a fondurilor neutilizate", a mai declarat europarlamentarul. 

Autorii proiectului au explicat că ghidul, tipărit în 2.000 de exemplare, va fi distribuit în următoarele săptămâni către administraţiile publice locale, ONG-uri, universităţi şi institute de cercetare din România.

La eveniment au mai participat, printre alţii, parlamentari ai PNL, Alexandru Nazare, Horia Răzvan Mironescu, Mihaela Popa, Dan Cristian Popescu, reprezentaţi ai ONG-urilor şi ai mediului de afaceri.