Filmul "The Way Back", de Peter Weir, cu Dragoş Bucur şi Alexandru Potocean, va rula în Los Angeles de pe 29 decembrie, la timp pentru a putea obţine nominalizări la Oscar.
Nigel Sinclair, CEO şi co-preşedinte al Exclusive Media Group şi Newmarket Films, şi Chris Ball, preşedinte şi CEO al nou-formatei Wrekin Hill Entertainment, au anunţat pe 6 octombrie că, deşi "The Way Back" va avea premiera în cinematografele americane pe 21 ianuarie, lungmetrajul va rula în Los Angeles începând de pe 29 decembrie, conform "The Hollywood Reporter". Astfel pelicula ar respecta regula necesară pentru eligibilitatea la Oscar. Distribuitorul Newmarket achiziţionase filmul la începutul lunii septembrie.
Cineastul Peter Weir este un veritabil magnet pentru premii, însă faptul că ultimului său lungmetraj i-a trebuit mult timp pentru a găsi distribuitor american le-a dat de gândit specialiştilor, care se îndoiau că filmul - care a avut premiera la Festivalul de la Telluride - va rula la timp pentru a respecta regulamentul Oscarurilor şi pentru a avea parte de o campanie consistentă.
Ultimul film regizat de Peter Weir este o ecranizare a unei cărţi autobiografice, de Slavomir Rawicz, intitulată "The Long Walk: The True Story of a Trek to Freedom". Autorul, ofiţer de cavalerie polonez, a fost închis în gulagul siberian în 1939 şi a reuşit să evadeze un an mai târziu, în compania a şase alţi prizonieri. Scenariul îi aparţine tot lui Peter Weir, iar designul costumelor, soţiei cineastului.
"Suntem şapte demenţi care pleacă din Siberia până-n India. Or, ca să nu vezi doar şapte nătângi care umblă pe acolo, Peter Weir a luat decizia să-i diferenţieze: unul, care era preot leton, se ruga mereu, avea Biblia cu el, eu desenam, altul, care juca un american, meşterea tot timpul. De exemplu, Colin Farrell joacă un criminal de rând, nu politic sau ceva, un cuţitar pur şi simplu, tot timpul avea cuţitul la el şi se tot juca", povestea Alexandru Potocean într-un interviu acordat la puţin timp după ce încheiase filmările, în iunie 2009.
Ritmul de muncă la "The Way Back" a fost copleşitor: "Se trăgea 12 ore standard şi apoi până la 20. Dar eu n-am avut norocul ăsta, m-am oprit la 19 într-o zi, deşi am făcut over-time-uri dese", punctează amuzat actorul. Nici nu se aştepta la altceva: "Ni s-a zis că va fi un ritm susţinut. Însă nu ştiai la începutul zilei cât vei lucra, a filmat foarte mult, acoperea toate secvenţele: tiparul general, apoi venea strâns, apoi pe fiecare, ăsta e stilul lui. Are ore întregi... A început cu perioada de gulag, când suntem noi închişi, apoi evadarea şi grosul filmului, tot drumul nostru. Or, din câte am înţeles, îi iese un lungmetraj numai cu secvenţele din gulag", preciza Potocean.