Evenimentul Zilei > Justitie > Documente de plată ilegale, distruse cu mașina de tocat la MediaPro. A scăpat numai o agendă
Documente de plată ilegale, distruse cu mașina de tocat la MediaPro. A scăpat numai o agendă

Documente de plată ilegale, distruse cu mașina de tocat la MediaPro. A scăpat numai o agendă

Directorii de la MediaPro implicați în dosarul de evaziune fiscală au distrus documentele în baza cărora s-au făcut diverse plăți fără acoperire. Un martor cu identitate protejată a povestit tot ce știa anchetatorilor. Alți cinci directori din trust au fost reținuți.

Mai mulți administratori cu putere de decizie din cadrul MediaPro, directori generali și contabili șefi au fost reținuți și ulterior arestați preventiv după ce au fost acuzați de spălare de bani sau evaziune fiscală. Angajații cu funcții de răspundere au distrus documente.

Documente fără valoare

Un martor a declarat procurorilor că „a doua zi după ce a fost reţinută Calapereanu Elena, (angajată a biroului de Resurse Umane, – n.r. ) directorul mi-a spus că trebuie să merg în arhivă să strângem toate dispoziţiile de plată care atestau plata orelor suplimentare către angajaţii MediaPro. Am strâns toate dispoziţiile de plată, le-am aşezat în două sau trei cutii format mare şi le-am predat echipei lui Dumitrescu Daniel. A doua zi, el a ridicat din biroul (…) tocătorul de hârtie şi l-a dus în acelaşi loc în care a dus cutiile conţinând dispoziţiile de plată”.
Comision de 10%
Persoanele acuzate ar fi înregistrat în contabilitatea firmei operațiuni financiare fictive, în acest mod fiind ocolită plata taxelor și impozitelor. MediaPro factura diverse servicii către alte firme de tip „fantomă”, după care recupera banii nu înainte de a plăti un comision care era de 10% din suma facturată.
În cauză a fost audiat și un martor cu identitate protejată, „botezat” de procurori cu numele de Mihai Mihăilescu, el relatând următoarele: „Sumele în numerar care erau ridicate din cadrul Casieriei Studiourilor Media Pro, erau înmânate unui reprezentant al fiecărui depar­tment (…) Elena Calapereanu aducea liste care cuprindeau persoanele din cadrul fiecărui departament ce trebuiau să încaseze sumele de bani în numerar”.
Cine a făcut „curat”
Același martor protejat a declarat că „după o percheziţie efectuată de Poliţia Capitalei la sediul Studiourilor Media Pro, Calapereanu Elena a distrus toate aceste dispoziţii de plată, Mihalache Alexandra ajutând-o la distrugerea acestor documente”, se mai arată în referatul cu propunerea de arestare a celor 11. În urma mai multor percheziții au fost arestați Ion Cosmin, fiul producătoarei Ruxandra Ion, Silviu Viju, fost director general MediaPro, Eugenia Bălan, fost administrator al studiourilor MediaPro, Andreea Stănculeanu, Mihai Toderiuc, Dănuţ Puiu, Elena Adăscăliţei, Elena Niţă, George Dinu, şi Corina Medeleanu.

6
milioane de lei este
prejudiciul aproximativ adus
bugetului de stat. Suma
reprezintă TVA și impozit
pe profit

Alte patru rețineri într-un nou caz
Potrivit unor surse judiciare, patru persoane au fost reținute în urma unor percheziții și audieri făcute la Mediafax, o altă societate din grup. În total, ieri au fost percheziționate 14 adrese din București și din Ilfov, într-un nou dosar de evaziune fiscală și spălare de bani, dosar instrumentat de Parchetul General. Percheziționat a fost și sediul agenției de presă Mediafax. Între cei vizați s-ar afla și fostul șef al grupului de presă, Orlando Nicoară, acesta fiind audiat la Parchet în urmă cu câteva zile. Cei patru vor fi propuși judecătorilor pentru arestare preventivă. La sfârșitul verii, clienții Mediafax Group au primit înștiințări de la ANAF prin care erau anunțați de înființarea popririi asiguratorii pe banii datorați de aceștia companiei.

 La studiourile de film Buftea au avut loc
mai multe percheziții, 11 dintre  
responsabilii cu funcții de conducere
fiind arestați pentru 30 de zile
Foto: libertatea

Mesaje recuperate din calculator
și agenda acuzatoare

Printre documentele care au intrat pe mâna anchetatorilor se află o agendă (facsimil) în care erau notate firmele colaboratoare și sumele de bani datorate acestora.
În același timp, un expert al Institutului pentru Tehnologii Avansate a recuperat fișierele șterse din memoria calculatoarelor percheziționate la sediul MediaPro.
Astfel a fost descoperită corespondența dintre economiștii firmei și diverse personaje care facturau pentru MediaPro.
l Elena Șimen: „Bună seara. Mi-ai spus la un moment dat că putem să continuăm contractul pe Apriser. Suma pe care o avem la dec. 09 este de 12.500 ron – chitanţe. Condiţiile le cunoşti… Am nevoie de răspuns mâine, cel târziu. Merci, Elena”.
l Răspuns Elisabeta Șer­bănescu: „Bună Elena, Dacă mai e valabil, la mine e ok, ţi-am spus că nu e nicio problemă. Poţi conta pe mine oricând la treaba asta cu facturatul. Sper să se mai poată să facturăm suma asta de 12.500 ron. De acum poţi să contezi pe treaba asta şi fără să mai verifici, doar îmi comunici sumele, că mergem la sigur”.
l Elena Șimen: „Bună ziua Radu, te rog să-mi spui dacă poţi să ne mai dai chitanţe în dec, în aceleaşi condiţii. Suma ar fi de 30.000 ron. Mulţumesc, Elena.”
l Răspuns  Ra­du Davidescu: „Bună ziua, E OK, să îmi spuneţi cum să le tai.”
l Elena Calapereanu: Bună și La Mulți Ani ! Mai putem face câteva facturi pe decembrie? Poți să mă ajuți?”
l Răspuns Liliana Niță: „Sigur, le facem, doar că aș vrea sa te întreb dacă pot factura așa: 27.12 pe New Media și celelalte 28 și 31.12 pe Tany Media, e OK?”
Elena Calapereanu: „Da, e OK, mulțumesc mult”.