Animal Planet prezintă astăzi, de la ora 17.00, documentarul "Ultimul leopard".
Leoparzii Amur, unele dintre cele mai rapide animale care trăiesc pe Pământ, sunt ameninţaţi de extincţie. Aproximativ 30 de exemplare mai trăiesc în sălbăticie.
Felinele au fost declarate specie protejată. Cu toate acestea, sunt ameninţate în continuare.
Braconierii, sătenii săraci din împrejurimi şi oamenii bogaţi ruşi vânează în mod constant căprioarele din zona în care îşi are ele habitatul, reducând sursele de hrană ale leoparzilor şi montează capcane în care felinele îşi găsesc sfârşitul.
Un alt factor care duce la dispariţia acestei specii sunt incendiile provocate de localnici pentru stimularea fertilităţii terenurilor, care ajung să distrugă treptat pădurea.
Pot sări trei metri pe verticală şi şase pe orizontală Leoparzii Amur se deosebesc de ceilalţi prin picioarele lungi, lucru care le permite deplasarea prin zăpadă. Sunt capabili de salturi de până la trei metri pe verticală şi şase metri pe orizontală. În timpul atacului, felinele pot atinge o viteză de 60 de kilometri pe oră, dar asta doar pentru perioade scurte de timp.
Oamenii, în ajutorul animalelor pe cale de dispariţie
Mai multe organizaţii nonguvernamentale din întreaga lume s-au unit în Alianţa pentru Tigri şi Leoparzi Amur (ALTA), încercând astfel să lupte împotriva braconajului. Voluntarii îi informează pe săteni despre importanţa acestor animale în ecosistem şi îi despăgubesc pe cei ale căror animale au fost ucise de leoparzi.
Fără a interveni în viaţa felinelor, cercetătorii le studiază stilul de viaţă, monitorizându-le constant cu camere de luat vederi. Sunt analizate şi urmele lăsate pe zăpadă, împreună cu ADN-ul lor (colectat din mostre de fecale, fire de păr şi urme de zgârieturi), pentru a estima numărul de exemplare rămase în sălbăticie, precum şi raportul dintre sexe.
Totuşi, mai există o cale prin care specia ar putea supravieţui. Leoparzii Amur din grădinile zoologice aflate în Europa, Rusia şi America de Nord, cei consideraţi puri din punct de vedere genetic, sunt transferaţi de la un centru la altul pentru a se asigura diversitatea, iar puii rezultaţi din împerecheri sunt reintroduşi în sălbăticie. Noua populaţie va fi creată în Rezervaţia Naturală La zovsky, locul în care această specie a fost găsită.
Această metodă a funcţionat în cazul tigrilor siberieni, care au ajuns la un număr de 500 de exemplare în 70 de ani, după ce în 1940 mai existau doar 20-30). <object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/LfvBap1VbMc?fs=1&hl=en_GB" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="http://www.youtube.com/v/LfvBap1VbMc?fs=1&hl=en_GB" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>