Personalul din sănătate ar trebui să aibă un statut asemănător cu al poliţistului, iar bătăile pe care le încasează în timpul slujbei să fie considerate accidente de muncă, cer sindicaliştii.
Interlopi, bătăuşi de ocazie şi rude nervoase nu se jenează să loveastă doctori sau asistente. "Salariaţii din sănătate sunt din ce în ce mai des şi victimele agresorilor certaţi cu legea. Aceste cazuri nu sunt excepţii, sunt probe ale nesiguranţei vieţii medicilor", spune Viorel Rotilă, lider al Sindicatului Solidaritatea Sanitară. Medic bătut după ce a cerut să nu se fumeze în spital Ultimul caz s-a înregistrat sâmbătă la Spitalul de Urgenţe Galaţi. "Pe hol erau vreo zece persoane care fumau. Le-am spus că nu au voie. Unul dintre ei m-a apucat de geacă şi m-a tras în mijlocul grupului unde a urmat o ploaie de lovituri cu pumnul în cap", ne-a declarat medicul agresat.
Angel Trifan, coordonatorul SMURD Galaţi, a fost, la rândul lui, agresat, lovit şi ameninţat de câteva ori. "Am depus reclamaţii la Poliţie şi Parchet, dar nu s-au luat măsuri împotriva agresorilor", povesteşte doctorul. Astfel de cazuri s-au înregistrat în toată ţara, pe bandă rulantă. În 2009, Cristian Peteu, ginecolog la Spitalul Universitar, a fost lovit de soţul unei paciente: s-a ales cu mâna şi nasul rupte şi cu un ochi umflat. În 2006 şeful Clinicii de Cardiologie Vasculară din Timisoara, George Ţăranu, a fost bătut crunt pe holurile spitalului, de necunoscuţi. Soluţia: medicii puşi pe picior de egalitate cu poliţiştii "În aceste condiţii, solicităm urgentarea aprobării de către Camera Deputaţilor a proiectului de lege care prevede pedepse severe pentru agresiunile împotriva personalului din sănătate", cere Viorel Rotilă. Mai exact, odată cu aprobarea noului proiect de lege (care a trecut de Senat prin aprobare tacită) personalul medical ar avea un statut asemănător cu cel al poliţiştului, iar lovirea unui medic va deveni o faptă penală gravă. LEGE ÎN DEZBATERE Ameninţarea-2 ani, vătămarea gravă-12 ani Ce prevăd mai exact articolele care vor fi adăugate la Legea privind reforma în domeniul sănătăţii.
- Ameninţarea contra unui medic, asistent medical, şofer de autosanitară, ambulanţier sau orice alt fel de personal medical se pedepseşte cu închisoarea de la şase luni la doi ani sau amendă. Acum: nu se pedepseşte.
- Lovirea sau orice acte de violenţă, săvâşite împotriva cadrelor amintite - închisoarea de la şase luni la trei ani. Acum: amendă sau maximum un an închisoare.
- Vătămarea corporală a cadrelor medicale - închisoare de la şase luni la şase ani. Acum: închisoare între şase luni şi cinci ani.
- Vătămarea corporală gravă - închisoare de la trei la 12 ani. Acum: între doi ani şi şapte ani de închisoare.