Evenimentul Zilei > Actualitate > Doctorii de familie pot avea mai puţini pacienţi pe liste
Doctorii de familie pot avea mai puţini pacienţi pe liste

Doctorii de familie pot avea mai puţini pacienţi pe liste

Medicii de familie au obligaţia să aibă minimum 1.000 de pacienţi pe liste, şi nu 2.000, cum se întâmpla până acum, potrivit noului contract-cadru privind acordarea asistenţei medicale care intră în vigoare de la 1 aprilie.

„Micşorarea plafonului de pacienţi pe care poate să-l aibă un medic de familie va asigura o calitate mai bună a actului medical. Doctorii vor avea timp să le facă vizite acasă pacienţilor şi să le răspundă la telefon“, este de părere Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii.

Tot de la începutul lunii viitoare, toate cabinetele medicale vor fi obligate să aibă cel puţin o asistentă medicală, indiferent de numărul de asiguraţi.

De asemenea, s-a mai stabilit ca bolnavii să primească la externarea din spital reţeta compensată sau gratuită, în locul bileţelului cu care trebuiau să meargă la medicul de familie pentru prescrierea tratamentului.

„Astfel, bolnavii nu vor mai fi puşi pe drumuri“, crede Eugen Nicolăescu. Ministrul a mai declarat că medicamentele pentru bolnavii cu HIV/SIDA se vor elibera atât prin farmaciile cu circuit închis, cât şi prin cele cu circuit deschis, la opţiunea pacienţ ilor.