Adrian: Am avut o tuse care a durat trei luni. Nu a fost raceala si nici microb in gat. Simteam un nod in gat si aveam dureri nu foarte dese in spatele sternului. Acum mi-a ramas o tuse usoara, mai ales dupa ce mananc. Cand tusesc simt o usoara sensibilitate un pic mai jos de gat. Ce poate sa fie?
De multe ori o tuse inexplicabila poate fi cauzata de un medicament (atentie la cele pentru tensiune), de o reactie alergica la praf sau polen ori de boli pulmonare mai rare (sarcoidoza, fibroza pulmonara). Mai poate fi o alergie la un parazit digestiv sau o laringita, faringita. Tusea seaca poate fi simptom si intr-o insuficienta cardiaca.

O cauza frecventa poate fi refluxul gastroesofagian, care consta in trecerea unor cantitati variabile de acid din stomac in esofag si de aici catre caile respiratorii superioare (mai ales cand stati la orizontal – in special noaptea), ducand la tuse iritativa.

Aceasta ar putea fi si cauza dumneavoastra, intrucat relatati dureri in spatele sternului. Pentru o mai buna evaluare ar trebui un consult la medicul internist, inclusiv cu electrocardiograma pentru a separa durerile cardiace de cele strict esofagiene. Indiferent de cauza, exista tratament.