Ana Maria, Bucureşti: Am o fetiţă care face frecvent conjunctivită. Eu bănuiesc că o ia de la grădiniţă sau de la alţi copii, din parc. Există vreo soluţie să o protejez de acest gen de probleme (are 5 ani)? Cum ar trebui tratate aceste conjunctivite?
Nu aveţi cum să o protejaţi, pentru că la vârsta de 5 ani interfaţa cu mediul este extrem de deschisă, copiii interacţionează foarte apropiat, aleargă, în jurul lor e praf, care le intră uşor în ochi. Este posibil ca imunitatea ei să fie mai slabă. Puteţi încerca să-i daţi vitamine sau imunostimulatoare (gen Ribomunil). Nu puneţi niciodată în ochiul copilului ceai de muşeţel pentru a curăţa, deoarece este alergenizant. Ochiul poate fi spălat cu apă fiartă şi răcită, ser fiziologic sau apă distilată. Se pot da şi medicamente.
 
Ideal ar fi ca, înainte să se înceapă administrarea de medicamente, să se facă un examen microbiologic de secreţie lacrimală pentru a se vedea dacă conjunctivita este cauzată de o bacterie sau de un virus. Antibioticele nu au efect în cazul virusurilor, ci doar în infecţiile produse de bacterii. Dacă este vorba despre o bacterie, se face şi antibiogramă.