DOCTOR EVZ: Fasolea şi mazărea, permise diabeticilor

DOCTOR EVZ: Fasolea şi mazărea, permise diabeticilor

Vă răspunde EDUARD ADAMESCU, nutriţionist şi diabetolog la „Cabinetul Moşilor“.

Alexandra: Mama mea a fost de curând diagnosticată cu diabet. Eu merg, uneori, la ea şi îi gătesc. Am voie să-i fac mazăre sau fasole? Dacă i le fierb, pot să i le pun în salată, ca să fie mai săţioasă. Dar despre orez ce îmi puteţi spune? Pe acesta pot să il prepar cumva, astfel încât să nu-i fac rău? Cu fasolea verde nu veţi avea niciun fel de probleme. În schimb, fasolea uscată şi mazărea sunt mai bogate în glucide. Astfel, dacă vă decideţi să îi preparaţi fasole bătută, iahnie sau mâncare de mazăre, trebuie să îi contabilizaţi conţinutul de glucide. Aşadar, atenţie la cantităţi! Porţiile mici nu fac rău. Mazărea ori fasolea fiartă, adăugate în salate, de asemenea, nu sunt nocive, atunci când nu se întrece măsura. Orezul are aceleaşi caracteristici, este şi el bogat în glucide şi, indiferent cum îl preparaţ i, nu îi va face rău mamei dumneavoastră atât timp cât nu va exagera.