DOCTOR EVZ: E mai sănătos untul purificat?

DOCTOR EVZ: E mai sănătos untul purificat?

Vă răspunde prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Adi: De ce este mai sănătos untul clarificat (ghee) decât cel obişnuit? Nu mai conţine grăsimi saturate sau ce se întâmplă prin topirea şi separarea de masa lichidă?

Din punctul de vedere al grăsimilor, nu sunt modificări ale compoziţiei. Are aceeaşi acizi graşi saturaţi, mononesaturaţi şi, foarte puţini, polinesaturaţi.

În cazul untului clarificat au fost eliminate proteinele serice, ale zerului, apa şi anumite săruri minerale. Astfel, el devine foarte rezistent când îl folosim pentru prăjit şi este mult mai uşor de digerat.

Deci îi sunt îmbunătăţite foarte mult calităţile de rezistenţă la prăjit şi digestibilitatea, prin elimnarea zahărului, a lactozei, a seruruilor minerale şi a proteinelor.

Ne puteți urmări și pe Google News