Vă răspunde Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Martin: Cât de indicat este să consumăm peşte congelat?
Este indicat să consumaţi peşte congelat. Peştii marini, din familia peştilor albaştri, cum sunt scrumbia, heringul, macroul, sunt foarte bogaţi în acizi graşi omega 3, care sunt acizi graşi esenţiali, benefici pentru sănătatea creierului, a inimii şi a sistemului osos. Ei conţin şi proteine de foarte bună calitate şi sunt o sursă foarte bună de calciu, fosfor şi vitamina D3.
Numai că sunt câteva probleme. Îl consumaţi numai dacă sunteţi sigur că lanţul de frig nu a fost întrerupt (dacă peştele, după ce a fost pescuit, este imediat congelat şi nu s-a mai decongelat şi recongelat vreodată, până ajunge pe masa dumneavoastră).
Cum putem să vedem lucrul acesta? Uneori, peştele este îngropat în gheaţă. E clar că atunci temperatura a scăzut sub -18 grade. Temperatura nu trebuie să scadă sub -18 grade de când a fost congelat el până a ajuns pe masă. Când îl cumpăraţi congelat, trebuie să aveţi la dumneavoastră o plasă sau un recipient termoizolant pentru a nu se decongela pe drum. Acasă trebuie să îl puneţi imediat în congelator, dacă nu îl folosiţi imediat.
Ar fi bine să evitaţi prăjirea pentru că se generează compuşi toxici şi atunci degeaba îl mai mâncaţi. Şi cu atât mai puţin să fie prăjit în cuvertură, adică pane.
Dacă nu e proaspăt, peştele este un aliment foarte periculos. Peştii albaştri au o cantitate mare de histamine, care sunt foarte alergene.