Evenimentul Zilei > Actualitate > Doar 10% dintre români vorbesc o limbă străină la un nivel avansat
Doar 10% dintre români vorbesc o limbă străină la un nivel avansat

Doar 10% dintre români vorbesc o limbă străină la un nivel avansat

Trei adulţi români din patru nu cunoşteau în 2007 nicio limbă străină, situându-se cu mult sub media europeană, se arată într-un studiu Eurostat dat publicităţii de curând. Asta în condiţiile în care 96% dintre elevii ciclului gimnazial studiază engleza, iar 83% dintre ei au în programa şcolară şi o a doua limbă străină.

În opoziţie, aproape o treime dintre adulţii din UE (cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani) declarau în 2007 că stăpânesc bine o limbă străină, o altă treime (30%) aveau cunoştinţe de bază, iar 38% nu ştiau nicio limbă străină.
În cazul României, 5,2% dintre persoanele chestionate au spus că stăpânesc foarte bine o limbă străină (faţă de media europeană de 13,3%), alţi 4,9% cunoşteau bine o limbă străină (faţă de o medie de 15,9%), 14,3% dintre români aveau cunoştinţe de bază ale unei limbi străine (faţă de o medie europeană de 29,6%), iar 75% dintre români nu ştiau nicio limbă străină (faţă de media de 38,3% în Europa).
Letonii şi slovenii în top
Cei mai mulţi vorbitori performanţi de limbi străine, printre adulţi, se află în Letonia (55%), Slovenia (45%) şi Slovacia (44%), în timp ce în România, Franţa, Ungaria, Italia, Polonia, Bulgaria, Marea Britanie şi Cehia proporţia acestora este sub 10%.
În 2008, în Uniunea Europeană, 78% dintre elevii de ciclu primar şi 83% dintre cei de la ciclul gimnazial studiau o limbă străină. În cazul României, proporţia era de 41%, respectiv 96%. La ambele nivele, engleza este de obicei prima limbă straină studiată.
O a doua limbă străină este studiată în UE de 10% dintre elevii ciclului primar (în România, 18%) şi de 39% dintre elevii următorului ciclu de studiu (în România, 83%). Franceza şi germana sunt, de obicei, cele mai studiate limbi străine, după engleză.
Aproape toţi elevii din ciclul primar studiază o limbă străină în Luxemburg, Suedia, Italia şi Spania, în timp ce în Irlanda (3%), Olanda (32%) şi Ungaria (33%) limbile străine sunt studiate de cei mai puţini elevi din ciclul primar. În Luxemurg (83%) şi Grecia (24%) se întâlnesc proporţiile cele mai mari de elevi care studiază încă din ciclul primar o a doua limbă străină.
Studiul  a fost dat  publicităţii cu ocazia Zilei Europene a limbilor, care a fost celebrată ieri, pe 26 septembrie. 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News