AFACERI PE SPATELE ORFANILOR. Şefa DGASPC Braşov, reţinută alături de un consilier judeţean. Şpaga: un BMW X3!

AFACERI PE SPATELE ORFANILOR. Şefa DGASPC Braşov, reţinută alături de un consilier judeţean. Şpaga: un BMW X3!

Procurorii DNA au dispus astăzi reţinerea directorului general al DGASPC Braşov, Virginia Martin, acuzată de două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în forma autoratului, ambele în formă continuată, şi luare de mită.

Alături de aceasta a fost reţinut şi Gavril Matei, consilier judeţean Braşov, urmând ca cei doi să fie prezentaţi judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Braşov cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurorii DNA reiese că există probe din care rezulta motive întemeiate, conform cărora:

Prin încălcarea cu intenţie a atribuţiilor de serviciu, inculpata Martin Virginia a iniţiat şi a aprobat, în perioada noiembrie 2012 – martie 2013, atribuirea directă, în mod nelegal, a mai multor contracte de achiziţie a unor produse, servicii, lucrări, către două societăţi controlate de către consilierul judeţean Matei Gavril. În contextul atribuirii acestor contracte nu a fost urmată procedura legală prealabilă ce impunea întocmirea unor referate de necesitate, a unui studiu de piaţă realizat în scopul identificării celei mai bune oferte. Achiziţiile s-au realizat la preţuri mult mai mari decât cele practicate pe piaţa liberă, iar plata facturilor emise de către cele două societăţi s-a făcut la momentul la care acestea nu aveau aprovizionate bunurile livrate sau anterior momentului la care s-a realizat recepţia finală (în situaţia contractelor de lucrări).  Astfel, a fost creat bugetului DGASPC Braşov un prejudiciu de 253.916,04 lei. Totodată, societăţilor controlate de Matei Gavril le-au fost create avantaje patrimoniale evidente, având în vedere că există date conform cărora  acestea au revândut la preţuri şi de trei ori mai mari produse achiziţionate din supermarketuri, Contracte cu dedicaţie Concret,  în perioada lunilor noiembrie 2012 - 27.02.2013, au fost atribuite  18 contracte direct  către SC Licofrig SRL,  pentru achiziţii cum sunt  centrale termice pe lemne, acumulatori de apă caldă, dulapuri frigorifice etc. De asemenea, în perioada lunilor decembrie 2012 – martie 2013 a fost aprobată atribuirea directă, către SC Frigomat SRL, a unui număr de 14 contracte, cum ar fi: achiziţia unei sobe profesionale de gătit, concentrator de oxigen,  staţii de filtrare, roboţi de bucătărie, drujbe profesionale, maşini de spălat industriale. În fapt, în această situaţie, produsele au fost achiziţionate de către SC LICOFRIG SRL din supermarketuri sau de la diferite societăţi de profil, apoi au fost facturate către SC Frigomat SRL Săcele, această din urmă societate întocmind apoi facturile de livrare către DGASPC Braşov, prin majorarea implicită a preţului de vânzare. Şpaga: BMW X3 În schimbul încălcării atribuţiilor de serviciu, Martin Virginia, director general al D.G.A.S.P.C. Braşov, a primit de la Matei Gavril, în cursul lunii ianuarie 2013, un autovehicul marca BMW X3, proprietatea societăţii favorizate SC Licofrig SRL Săcele. Pentru a ascunde folosul, la data de 4 martie 2013,  SC Licofrig SRL Săcele a întocmit o factura și o chitanță care consemnează, în mod nereal, că autovehiculul marca BMW X 3 i-a fost vândut soţului inculpatei Martin Virginia, la un preţ de 43.573 lei, bani ce ar fi fost plătiți societății respective.

Ne puteți urmări și pe Google News