Sute de oameni de stiinta si responsabili guvernamentali din numeroase tari ale lumii s-au reunit ieri la Bangkok pentru a evalua mijloacele prin care omenirea s-ar putea opune unei evolutii climatice defavorabile.
Conferinta este organizata de Grupul International de Experti asupra Schimbarii Climatului (IPCC), care, in luna februarie, a publicat un raport alarmant privind incalzirea globala, atragand atentia ca oamenii poarta raspunderea pentru acest fenomen cu consecinte potential catastrofale. Timpul preseaza in lupta impotriva incalzirii globale, iar eforturile care se vor face in urmatoarele doua-trei decenii vor fi hotaratoare.
„Incalzirea globala a devenit o problema arzatoare, care necesita masuri concertate in care sa fie implicate toate natiunile”, a declarat, in deschiderea lucrarilor, Chartree Chueyprasit, responsabil in Ministerul thailandez al Mediului.
Un pret mic pentru un viitor mai bun
Grupul, infiintat de Organizatia Natiunilor Unite, va publica la finele conferintei de la Bangkok un „rezumat pentru factorii de decizie”, in care sunt identificate mai multe directii pentru atenuarea incalzirii globale.
Intre acestea, cea mai importanta ar fi stabilizarea concentratiei de dioxid de carbon din atmosfera la 650 de parti per milion (ppm) pana in 2030, obiectiv care nu ar costa decat 0,2 la suta din produsul intern brut mondial.
Un scenariu mai ambitios, care fixeaza limita stabilizarii la 550 ppm in 2030, ar costa 0,6 la suta din PIB-ul global sau 0,1 la suta din cresterea anuala. Nivelul de 550 ppm corespunde unei cresteri a temperaturii medii planetare cu 2,2 grade Celsius in raport cu valoarea actuala.
Lupta impotriva schimbarii climatice „nu este foarte scumpa, dar necesita unele eforturi”, a subliniat Jean-Charles Hourcade, directorul Centrului International de Cercetare asupra Mediului si a Dezvoltarii, care a contribuit si el la raportul IPCC.
Taxa pe poluare
In rezumatul pentru „factorii de decizie”, expertii IPCC propun instituirea unui „pret al carbonului” - prin „carbon” acoperind generic atat dioxidul de carbon, cat si alte gaze cu efect de sera.
Cu cat acest pret va fi mai mare, cu atat utilizatorii de energie fosila vor fi mai interesati sa adopte tehnologii si moduri de consum mai eficiente, si cu atat mai rapida si mai importanta va fi scaderea emisiilor.
Toate sectoarele au un potential de reducere „semnificativa” a emisiilor pana in anul 2030, apreciaza IPCC. Exista riscul ca tarile care contribuie in cea mai mare masura la incalzirea globala, printre care SUA, China sau Arabia Saudita, sa faca tot ce le sta in putinta pentru a edulcora concluziile raportului IPCC si a evita impunerea unor niveluri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera.
Masuri concrete pentru salvarea planetei Grupul nu face recomandari punctuale, ci doar prezinta mai multe optiuni principale, „eficiente pentru mediu”. Dintre acestea se disting: > Reducerea utilizarii de „energii fo-sile” (petrol, gaz, carbune). Se poate realiza prin diminuarea subventiilor din domeniu, in combinatie cu impunerea unei taxe pe carbon.
> Incurajarea energiilor reinnoibile. Implica favorizarea dezvoltarii unor sisteme de exploatare a energiei eoliene, solare, geotermale si altele asemenea, prin subventii.
> Reducerea poluarii mijloacelor de transport. Presupune impunerea de noi constrangeri privind emisiile de CO2 pentru vehicule, in paralel cu favorizarea „biocarburantilor”.
> Ecologizarea constructiilor. Ar implica norme de constructie mai severe, in sensul realizarii de cladiri mai bine izolate termic, dezvoltarea unor sisteme de incalzire/racire mai eficiente si mai economice.
Romania, in topul poluarii
Locul 40 la emisii de gaze cu efect de sera Romania a redus la jumatate emisiile de gaze cu efect de sera in perioada 1990-2000, plasandu-se pe locul 40 in clasamentul celor mai poluante 50 de tari, potrivit unui clasament Reuters.
Nivelul emisiilor a crescut insa in urmatorii patru ani, astfel ca, emisiile de gaze poluante ale Romaniei au scazut cu peste o treime in intervalul 1990-2004.
Statele Unite raman pe primul loc in acest clasament, cu emisii de 7,074 miliarde de tone de carbon la nivelul anului 2004, urmate de China, cu emisii de 4,938 miliarde de tone de carbon (in 2000) Ministrul economiei si comertului, Varujan Vosganian, spunea in luna februarie ca Romania ar trebui sa aloce 10a din PIB pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera cu zece procente in intervalul 2011-2020, conform normelor UE.