Dintre Obama şi Clinton ar putea câştiga... Gore!

Dintre Obama şi Clinton ar putea câştiga... Gore!

Seniorii Partidului Democrat din SUA iau tot mai serios în considerare nominalizarea fostului vicepreşedinte Al Gore drept candidat al formaţiunii pentru cursa prezidenţială.

Planurile survin în contextul în care bătălia dintre pretendenţii la învestitura democrată Hillary Clinton şi Barack Obama este departe de a fi tranşată, relevă „The Telegraph“. În aceste condiţii, unitatea partidului riscă să fie pusă în pericol.

Mai grav este că războiul pe viaţă şi pe moarte dintre cei doi riscă să le afecteze atât de mult imaginea încât, indiferent cine va câştiga cursa internă, ar putea să piardă alegerile din noiembrie în faţa candidatului republican, John McCain. Între un sfert şi o treime dintre suporterii lui Clinton şi Obama au declarat acum că nu ar vota pentru celălalt candidat democrat decât preferatul lor.

În schimb, Al Gore, vicepreşedinte în mandatul lui Bill Clinton şi câştigă tor al unui Premiu Nobel pentru activitatea sa în domeniul protejării mediului înconjurător, a rămas o figură politică influentă. În plus, el s-a dovedit a fi un politician redutabil la alegerile din 2004, pe care le-a pierdut la mustaţă în faţa lui George W. Bush, odată cu renumărarea voturilor din Florida.

Ne puteți urmări și pe Google News

Foştii săi consilieri consideră că s-ar putea dovedi candidatul de compromis acceptat de ambele tabere din partid, iar acest scenariu s-ar putea contura la Convenţia Democraţilor care va avea loc la Denver, în ultima săptămână din august. Dacă nici Obama şi nici Clinton nu vor obţine cei 2.025 de delegaţi necesari pentru nominalizare şi dacă nu vor fi cotaţi cu şanse reale să câştige confruntarea cu McCain, un grup de 100 de superdelegaţi ai democraţilor ar putea să-l nominalizeze, pentru binele partidului, pe Al Gore.   Luptă până la capăt Recent, senatorul de Vermont Patrick Leahy, o figură importantă a Partidului Democrat, a făcut apel la Hillary Clinton să se retragă din cursa pentru învestitură, întrucât nu are cum să aibă câştig de cauză în faţa adversarului său intern. Barack Obama a respins însă această variantă, apreciind că Hillary poate rămâne în cursă „cât timp doreşte“. Clinton „este o rivală înverşunată şi formidabilă şi crede că va fi un candidat mai bun şi un preşedinte mai bun“, a adăugat Obama.