Mulţi timişoreni au început să fie interesaţi să se mute înapoi la bloc datorită cheltuielilor mai mici cu întreţinerea.
Timişorenii s-au săturat de vile şi vor să trăiască la bloc, însă pretenţiile sunt încă destul de mari. „Cei care şi-au construit vile în anii ’90 le vând şi se mută în blocurile noi. Deţinerea unui apartament nu ridică cheltuielile lunare la valoarea întreţinerii unei case“, explică Crenguţa Radosav, directorul unei firme de imobiliare. „Ceea ce se caută sunt aşa-zisele vile de etaj - apartamentele tip penthouse cu suprafeţe generoase, unde spaţiul de locuit este înconjurat de terase largi“, după cum explică Laura Buga, managerul altei companii imobiliare.
Dau intimitatea curţii de la ţară
Proprietarii caselor din afara oraşului se îndepărtează de viaţa socială. „Şcolile, teatrul, instituţiile se găsesc în oraş. De aceea la anumite ore, de exemplu, 7.30 dimineaţa şi după-amiaza în jur de ora 15.00, apar blocajele rutiere, pentru că toată lumea cu bani care stă la marginea oraşului, în vile, trebuie să se deplaseze mult, fie ca să îşi ia copilul de la şcoală, fie pentru alte activităţi“, afirmă arhitectul Radu Radoslav.
Nu puţini sunt cei care dau intimitatea curţii vilei de la ţară pentru terasa cu vedere spre canalul Bega. „Tocmai am scos casa de la Dumbrăviţa la vânzare. Nu ne-am prea găsit perioada potrivită, însă acum am ajuns la concluzia că se cheltuiesc prosteşte bani pe udat gazon, gaz pentru încălzirea casei cu camere în care nu intrăm niciodată etc., plus că la cât e terenul mai trebuie să luăm şi ajutor de grădinărit. Când o vindem, ne mutăm într-un apartament cu patru camere şi vom cheltui mult mai puţin“, ne-a declarat Adam P., unul dintre precursorii acestei tendinţe.
Creşte numărul autorizaţiilor
Potrivit arhitecţilor, Timişoara viitorului va fi ocupată cu cartiere de blocuri de lux. Potrivit Direcţiei Regionale de Statistică Timiş, în acest an au fost emise 140 de autorizaţii de construcţ ie pentru case, faţă de 238 emise în aceeaşi perioadă a anului trecut, deci cu 42% mai puţine, în timp ce a crescut cu 35% numărul investiţiilor în blocuri de locuinţe: 54 de autorizări în perioada ianuarie- septembrie 2008, faţă de doar 19 în acelaşi interval, anul trecut.
Pe de altă parte, estimările imobiliare arată încă un deficit de 10.000 de apartamente. În contextul crizei locuinţelor din Timişoara, municipalitatea a încurajat construcţiile de blocuri în oraş, prin punerea la dispoziţie a utilităţilor şi urgentarea emiterii autorizaţiei de construcţie. Proiectul cu apartamentele pe care Primăria Timişoara vrea să le construiască cu banii încasaţi din vânzarea cazarmei din oraş va fi discutat în şedinţa consiliului local săptămâna aceasta.