Din imperiul focului, Rusia pune preţul grâului pe jar

Din imperiul focului, Rusia pune preţul grâului pe jar

Preţul grâului s-a redus ieri cu aproape 7% pe piaţa americană, după ce Rusia a anunţat că va stopa exporturile, începând cu 15 august. Pe piaţa europeană, tona de grâu a ajuns să coste 220 de euro.

Deşi în mod normal preţurile ar fi trebuit să crească după anunţul Rusiei, tot mai mulţi exportatori mondiali au făcut oferte pe pieţele internaţionale, astfel că preţurile au coborât, anunţă Wall Street Journal. Astfel, pe piaţa americană, cotaţiile la grâu au scăzut, în medie, cu 60 de cenţi. Pe bursa de la Chicago, preţul grâului a coborât cu peste 7%.

Totuşi, producţia din Rusia este afectată de incendiile care s-au abătut asupra ţării. De asemenea, culturile din mai multe state est europene, printre care şi România, au fost afectate de incendii şi inundaţii.

Astfel că unii analiştii estimează scumpirea cerealelor. Alte voci susţin că scumpirile din ultima săptămână au la bază pariurile speculative ale fondurilor de investiţii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se scumpeşte pâinea

Agricultorii români estimează că, din cauza majorării TVA la 24% şi a inundaţiilor, preţul pâinii ar putea creşte cu 30% anul acesta. Ei speră că vor recolta 3,5 milioane de tone de grâu, însă acesta nu va avea cea mai bună calitate.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spune că mărirea preţurilor cu mai mult de 4% ca urmare a creşterii TVA este nejustificată.