Dieta care te scapă de depresia de toamnă. Recomandarea nutriționiștilor

Dieta care te scapă de depresia de toamnă. Recomandarea nutriționiștilor Sursa foto: EVZ

Nutriționiștii recomandă o dietă bogată în cereale, leguminoase, peşte și ouă, în această perioadă în care nopțile sunt mai lungi. Acest gen de alimentație este benefic organismului și vine în sprijinul celor care suferă de tulburări afective sezoniere.

În sezonul rece, caracterizat prin nopți mai lungi și zile mai scurte, organismul sintetizează mai multă melatonină. Iar în acest scop va consuma mai multă serotonină, substanţă supranumită şi „hormonul fericirii”.

Nutriționistul Adina Rusu susține că, astfel, multe persoane se confruntă cu un deficit de serotonină. Iar din acest motiv apar mai multe simptome caracteristice. Este vorba despre stările de melancolie, foame constantă de dulciuri, indispoziţie, insomnie şi chiar manie pentru ordine şi curăţenie.

Potrivit spuselor sale, în organism, serotonina este sintetizată din aminoacidul triptofan. Acesta este conținut de o serie de alimente, astfel că dieta poate veni în sprijinul persoanelor care suferă de tulburări afective sezoniere.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Astfel, cerealele, leguminoasele, peştele, ouăle sunt alimente bogate în triptofan care poate susţine sinteza de serotonină şi de melatonină. Carnea, şi în special carnea roşie, reduce sinteza de serotonină. Prin urmare, o alimentaţie ovo-pesco-vegetariană este ideală în această perioadă de toamnă. În plus, în anumite alimente melatonina se găseşte în mod natural, ca de exemplu în ulei de măsline, cereale integrale, nuci şi migdale, seminţe de susan şi de dovleac, cacao, banane, ceai verde, ceapă, mazăre, porumb şi făina de porumb”, a precizat nutriționistul Adina Rusu.

Sursa foto: Facebook

Cum scapi de „foamea” de dulciuri

Nutriționistul a explicat ce trebuie făcut pentru a scăpa de ceea ce se numește foamea de dulciuri care apare în timpul toamnei.

„O linguriţă de cacao dizolvată în apă caldă reprezintă o băutură optimă pentru a învinge «foamea» de dulciuri pe timpul toamnei“, mai spune nutriţionistul Adina Rusu.

Ce se întâmplă în lipsa serotoninei

În acest context, Adina Rusu a explicat că după o masă care conţine cantităţi optime de carbohidraţi, insulina favorizează intrarea triptofanului în celule. Ulterior, acesta este folosit pentru producerea de serotonină, neurotransmiţător asociat cu starea de calm şi bună dispoziţie.

„După o masă săracă în carbohidraţi, preponderent proteică, este favorizată intrarea în celule a celorlalţi cinci aminoacizi, în detrimentul triptofanului, fiind favorizată sinteza altor neurotransmiţători, cum ar fi dopamina, adrenalina, noradrenalina, cu scăderea sintezei de serotonină. Rezultatul final este comportamentul caracterizat prin spirit competitiv, agresivitate, anxietate, dispoziţie schimbătoare şi modificări ale apetitului. Acesta este unul dintre motivele pentru care este important să avem o alimentaţie echilibrată în macronutrienţi şi să înţelegem că alimentele nu sunt simple calorii”, a atras atenţia nutriţionistul.