Vârful de atac al echipei iberice Atletico Madrid a marcat de cinci ori pentru Uruguay la turneul final din Africa de Sud, în timp ce selecţionata ţării sale a încheiat Cupa Mondială pe locul patru, după ce a pierdut finala mică de sâmbătă, scor 2-3, cu Germania.

Fostul atacant al echipei engleze Manchester United a strâns 23,4 la sută din voturile jurnaliştilor care au relatat evenimentele de la turneul final al Cupei Mondiale, uruguayanul depăşindu-i pe Wesley Sneijder, cel mai bun olandez în Africa de Sud, şi pe proaspătul campion mondial – David Villa.

"Este un premiu pe care l-am câştigat cu ajutorul colegilor mei", a scris Forlan pe pagina sa de Twitter.

Performanţa uruguayenilor la Cupa Mondială din Africa de Sud este cea mai bună din ultimii 40 de ani. Forlan îi urmează astfel lui Zinedine Zidane, care a cucerit Balonul de Aur al Cupei Mondiale din urmă cu patru ani în ciuda faptului că a fost eliminat în finala competiţiei – pierdută de Franţa, la loviturile de departajare, în faţa Italiei. Forlan (31 de ani) a avut un an execelent, atacantul uruguayan marcând şi ambele goluri ale echipei sale de club – Atletico Madrid – în succesul din finala ediţiei inaugurale a Ligii Europa, scor 2-1, în faţa formaţiei londoneze Fulham.

Germanul Thomas Muller a primit premiul acordat celui mai bun tânăr jucător al Cupei Mondiale 2010, el fiind, de asemenea, şi unul dintre cei patru golgheteri ai turneului final, alături de Forlan, Sneijder şi Villa – toţi cu câte cinci goluri. Thomas Muller (20 de ani), tânărul mijlocaş ofensiv al lui Bayern Munchen,  a primit Gheata de Aur a turneului finakl, el având reuşind trei pase decisive, mai multe decât Forlan, Sneijder sau Villa.

Spaniolul Iker Casillas a fost votat cel mai bun portar al turneului şi a primit Mănuşa de Aur. Portarul lui Real Madrid a primit doar două goluri în Africa de Sud şi l-a blocat de două ori decisiv pe Arjen Robben în finala Cupei Mondiale, la scorul de 0-0. Pe lângă Cupa Mondială, Spania a câştigat şi premiul fair play al turneului.