Diaconescu explică la Moscova de ce l-am executat pe Ceauşescu

Diaconescu explică la Moscova de ce l-am executat pe Ceauşescu

Execuţia fostului dictator Nicolae Ceauşescu a fost o „decizie excepţională” într-o „situaţie excepţională”, a declarat azi, la Academia Diplomatică din Moscova, ministrul de externe Cristian Diaconescu. Şeful diplomaţiei româneşti a răspuns astfel unei întrebări neaşteptate adresată de o studentă din China, interesată să afle de ce România este singura ţară care şi-a executat liderul în momentul căderii comunismului, în 1989.

Diaconescu a precizat că fostul dictator a fost judecat de un tribunal militar excepţional şi că momentul 1989 nu a fost nici până acum explicat sută la sută.

Cooperarea NATO-UE

În prealabil, într-un discurs susţinut la Academia Diplomatică a ministerului rus de externe, Diaconescu a pledat pentru necesitatea unei cooperări a NATO şi UE cu Rusia, pentru securitatea europeană şi cea globală, menţionând ân acest context problema Iranului şi a conflictelor îngheţate de la Marea Neagră.

El s-a arătat prudent însă în privinţa pactului de securitate euro-atlantică propus anul trecut de preşedintele rus Dmitri Medvedev, o soluţie care ar urma să înlocuiască actualele tratate. „Este o idee interesantă. România este gata să continue dialogul” pe această temă a precizat Diaconescu care a adăugat că rămâne de văzut în ce fel va răspunde pactul propus de Medvedev dorinţelor cetăţenilor dar şi tuturor ameninţărilor din spaţiul euro-atlantic.

Ideea pactului a fost primită în mod diferit în Occident. La conferinţa de securitate de la Munchen, şeful NATO, Jap de Hoop Scheffer, a criticat propunerea, amintind de intenţia Moscovei de a-şi întări prezenţa militară în regiunile separatiste georgiene. Preşedintele francez Nicolas Sarkoyz a primit-o însă cu interes. Propunerea lui Medvedev, promovată activ de Rusia în ultimele luni urma să fie discutată ieri la întâlnirea lui Diaconescu cu omologul său rus Serghei Lavrov. ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 14:07

Energia, pe agenda lui Diaconescu Energia, relaţiile economice şi securitatea se află pe agenda întâlnirii ministrului de externe, Cristian Diaconescu, cu omologul său rus, Serghei Lavrov, care are loc azi la Moscova, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului român al Afacerilor Externe (MAE), Alin Şerbănescu.

Vizita vine după disputa Moscova- Kiev din ianuarie, care a blocat temporar livrările de gaz rusesc către România. La mo mentul respectiv, după o convorbire te lefonică cu preşedintele Traian Băsescu, premierul Vladimir Putin a precizat că Rusia este gata să vândă României gaze fără intermediari.

Putin a mai spus că nu are nimic împotriva participării româneşti la proiectul gazoductului caspic South Stream, concurent al conductei europene Nabucco. Tot în ianuarie, Diaconescu a subliniat că, în relaţia cu Moscova, va încerca să deschidă canale politice pentru a obţine livrări de gaze fără intermediari. Doi ani de la ultima bilaterală a miniştrilor de externe   Întâlnirea de azi ar putea aduce noutăţi privind posibila vizită a lui Traian Băsescu la Moscova. Fostul preşedinte rus i-a adresat acestuia o invitaţie verbală, cu ocazia summitului NATO din 2008, de la Bucu reşti. O invitaţie formală din partea succesorului lui Putin, Dmitri Medvedev, nu a sosit încă. Potrivit procedurilor diplomatice, aceasta ar putea fi primită de ministrul de externe.

Vizita lui Diaconescu, un susţinător al „relaţiilor pragmatice” cu Rusia, vine la aproape doi ani de la ultima bilaterală a mi niştrilor de externe, din martie 2007. Ministrul român susţine azi un discurs pe tema relaţiilor România-Rusia după extinderea UE din 2007, la Academia Diplomatică a MAE rus.

CORESPONDENŢĂ DE LA MOSCOVA

Ne puteți urmări și pe Google News