Evenimentul Zilei > Actualitate > WikiLeaks: România, printre ţările ce n-ar fi dorit sancţionarea Iranului
WikiLeaks: România, printre ţările ce n-ar fi dorit sancţionarea Iranului

WikiLeaks: România, printre ţările ce n-ar fi dorit sancţionarea Iranului

Miile de documente secrete ale Departamentului american de Stat, făcute publice ieri de site-ul wikileaks şi de mai multe publicaţii din SUA şi Europa dezvăluite tot atâtea subiecte sensibile din politica internaţională. România apare menţionată în 1.022 din cele peste 200.000 de mesaje circulate de diplomaţii americani şi obţinute de site-ul WikiLeaks.

Documentele privind România nu au fost făcute încă publice. Potrivit New York Times, există însă o menţiune la ţara noastră, în contextul discuţiilor SUA-UE privind sancţionarea Iranului, pentru programul său nuclear. 
Menţiunea apare într-o telegramă trimisă în martie 2009 de Daniel Glaser, un oficial american care discuta cu partenerii europeni chestiunea sancţiunilor pe care SUA dorea să le impună Iranului. Mai multe state europene, printre care Germania, Franţa şi Cehia au susţinut aceste sancţiuni.
România însă, alături de alte ţări precum Portugalia, Spania, Cipru, Austria, Grecia, Luxemburg şi Suedia – catalogată drept liderul acestui grup, s-a codit însă în privinţa susţinerii sancţiunilor pentru Teheran, spune telegrama trimisă de Glaser.
830 de mesaje de la ambasada SUA la Bucureşti
Site-ul WikiLeaks precizează că 830 de mesaje au fost trimise de diplomaţi americani din Ambasada SUA la Bucureşti. Potrivit revistei germane Der Spiegel, una dintre publicaţiile partenere ale WikiLeaks în demersul publicării telegramelor, cele mai multe mesaje (118) au fost trimise în anul 2006. Zeci de mesaje au fost trimise şi în anul 2009, dar şi în 2007 şi 2008.

Din cele 830 de telegrame trimise de ambasada SUA la Bucureşti, 38 sunt catalogate drept „secrete”, 424 sunt „confidenţiale”, în vreme ce restul sunt publice.
EVZ vă prezintă în continuare câteva teme cu potenţial exploziv din cele peste 200.000 de documente.
Arabii vor bombardarea Iranului
Regele Abdullah, al Arabiei Saudite, i-a îndemnat în mod repetat pe americani să atace Iranul pentru a distruge programul nuclear al Teheranului, suspectat că se află aproape de a obţine arma nucleară, arată mai multe mesaje care au circulat între ambasadele SUA din Orientul Mijlociu.

Liderii din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Egipt s-au referit la Iran ca la un „rău”, o „ameninţare” şi o putere „care ne va duce la război”. Oficialii din Iordania şi Bahrain au cerut la rândul lor ca programul nuclear iranian să fie oprit prin orice mijloace, inclusiv cele militare.  

Telegramele transmise între ambasadele americane reflectă totodată dorinţa Israelului de a-şi menţine supremaţia nucleară în regiune şi disponibilitatea statului evreu de a ataca de unul singur Iranul. Ministrul Apărării, Ehud Barak, a estimat în iunie 2009 că, începând din acel moment, „există o fereastră de şase până la 18 luni în care Iranul mai poate fi încă împiedicat să obţină arma nucleară”. După acel moment, „orice soluţie militară ar produce pagube colaterale inacceptabile”, mai spune Barak, potrivit documentelor wikileaks.

Spionaj al diplomaţilor SUA la ONU?

Alte documente date publicităţii de site-ul wikileaks sugerează că SUA derulează o campanie de spionare a liderilor ONU, inclusiv a secretarului general Ban Ki-moon şi a reprezentanţilor Chinei, Rusiei, Franţei şi Marii Britanii în Consiliul de securitate.

O directivă secretă trimisă diplomaţilor SUA în numele secretarului american de stat Hillary Clinton în iulie 2009 solicită acestora detalii tehnice cu privire la sistemul de comunicaţii folosit de oficialii ONU, inclusiv parolele şi codurile folosite în reţelele private şi comerciale pentru comunicările oficiale.

Directiva cu pricina solicită detaliile biometrice ale oficialilor ONU, inclusiv ale „subsecretarilor, şefilor agenţiilor specializate, şefii operaţiunilor de pace şi ai misiunilor din teren, ai consilierilor secretarului general”.

Washingtonul dorea de asemenea numărul cărţilor de credit, adresele de e-mail, numerele de telefon, de fax şi conturile înregistrate de oficialii ONU la companiile aeriene. Operaţiunea implica, potrivit documentelor, principalele servicii secrete americane.

Ce cred americanii despre lume

Documentele date publicităţii de site-ul wikileaks conţin acuzaţii de corupţie la adresa liderilor străini, precum şi critici ale ambasadelor SUA privind guvernele ţărilor gazdă.

Un document face referire la premierul rus Vladimir Putin ca fiind „masculul alfa”, în vreme ce preşedintele Dmitri Medvedev este catalogat de ambasada SUA la Moscova drept „Robin”, partenerul lui Batman.
Despre cancelarul Angela Merkel, botezată „teflon”, mesajele circulate de diplomaţia americană vorbesc ca despre un politician care „evită riscurile” şi care este „rar creativă”. Documentele includ aprecieri negative ale americanilor la adresa ministrului german de externe, Guido Westerwelle, care este văzut ca lipsit de consistenţă în domeniul său.
De fapt, pentru germani, situaţia este chiar mai complicată. Documentele surprind o discuţie între oficialii americani şi ministrul apărării de la Berlin, în care acesta din urmă îl critică pe Westerwelle, colegul său din guvern.
Altfel, dezvăluirile arată că oficialii americani au surse foarte bune de informare la Berlin, care i-au ţinut la curent inclusiv cu negocierile pentru formarea coaliţiei germane, după alegerile legislative.

Sarkozy nu scapă de aprecierile diplomaţilor americani. El este văzut ca un „împărat gol”. Ambasada SUA la Paris observă totodată „stilul autoritar” al preşedintelui francez, care respinge opinia consilierilor şi pe cea a premierului.
Nici ex-premierul britanic Gordon Brown, nici succesorul său, David Cameron, nu ies bine în portretele realizate de diplomaţii americani.
Berlusconi – un lider slab
Premierul italian Silvio Berlusconi este caracterizat fără milă, de către un diplomat american de la Roma: „vanitos şi ineficient ca lider european modern”. Un alt raport al ambasadei îl prezintă ca pe un politician „slab din punct de vedere politic şi fizic”, care nu se odihneşte suficient din cauza petrecerilor nocturne.   
Documentele dezvăluie totodată reticenţa SUA privind relaţia apropiată dintre Berlusconi şi Putin. Apar detalii despre cadourile scumpe schimbate de cei doi, despre contractele lucrative din energi şi despre un suspect intermediar – un italian vorbitor de rusă.
Diplomaţii SUA cred că guvernul turc este infiltrat de islamişti şi că premierul turc Recep Erdogan s-a înconjurat de consilieri cu astfel de vederi. Este o problemă care îngrijorează Washingtonul, care se teme de asemenea de "neo-otomanismul" ministrului de externe Ahmet Davutoglu.
Despre dictatorul nord coreean Kim Jong-Il,americanii au ajuns la concluzia că a suferit traume fizice şi psihice în urma tacaului de cord suferit.
Cât despre Hamid Karzai, preşedintele afgan, acesta este catalogat direct drept „paranoic”.

Preţul unei întrevederi cu Obama

Documentele includ şi alte detalii semnificative din relaţiile SUA cu alte state. Unul dintre acestea vizează negocierile privind găzduirea deţinuţilor eliberaţi de la Guantanamo Bay. Diplomaţii sloveni au fost informaţi că doar după găzduirea unui deţinut ar putea obţine o întrevedere cu preşedintele Barack Obama.

Alte documente detaliază presiunile SUA la adresa oficialilor germani, cărora li se solicită să nu emită mandate de arestare pe numele agenţilor CIA acuzaţi că ar fi implicaţi în răpirea unui presupus terorist, în fapt, un cetăţean german nevinovat confundat de respectivii agenţi.
Documentele dezvăluie şi sursa atacurilor informatice care au determinat Google să iasă din China în ianuarie – un oficial din biroul politic al Partidului, care şi-a tastat propriul nume în motorul de căutare şi a găsit o serie de critici ce îl vizau.
O altă comunicare a diplomaţilor americani oferă informaţii obţinute despre o presupusă dispută dintre Mahmoud Ahmadinejad şi şeful Gardienilor Revoluţiei, Ali Jafari, în care acesta din urmă îl plesneşte pe preşedinte care, în mod surprinzător susţinea libertatea presei.

Pregătiri pentru impact

Diplomaţia americană a petrecut ultimele zile pregătind partenerii din întreaga lume pentru apropiatele dezvăluiri. Hillary Clinton a discutat în acest sens cu omologii din Europa şi Golf.

Într-o declaraţie dată ieri publicităţii, Casa Albă a precizat că „dezvăluirile pun în pericol diplomaţii, profesioniştii din serviciile secrete şi oamenii din întreaga lume care apelează la SUA pentru ajutor în promovarea democraţiei”.

„Preşedintele Obama susţine un guvern responsabil şi transparent acasă şi în întreaga lume. Dar astfel de acţiuni necugetate şi periculoase vin îmoptriva acelui scop”, mai spune Casa Albă.

Site-ul Wikileaks a informat ieri, cu câteva ore înainte de publicarea dezvăluirilor, că a fost ţinta unui atac informatic. Ulterior, publicaţiile partenere cu wikileaks în acest demers – The New York Times, Der Spiegel, The Guardian, El Pais şi Le Monde – au dat publicităţii documentele.
surse: wikileaks, The Guardian, Der Spiegel

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.