Într-o vizită la Iaşi, Pedro Fuentes, purtătorul de cuvânt al „Presidio Politico Cubano”, fostul aliat al lui Fidel Castro şi deţinut politic timp de 16 ani, a trecut în revistă momente din istoria recentă a Cubei şi a făcut câteva previziuni legate de viitorul Cubei, ţară condusă în prezent de Raoul Castro.
Cuba, "la răscruce de drumuri"
Discursul lui Fuentes, unul dintre cei mai buni cunoscători ai politicii din insulă, s-a axat pe politica lui Castro şi pe influenţa distructivă pe care a avut-o comunismul asupra Cubei.
„Cuba era o ţară bogată care a fost distrusă de comunişti. Acum a devenit o ţară a cerşetorilor, unde nu există suficientă hrană pentru populaţie. În vizitele recente pe care Raoul le-a avut în Brazilia şi în Venezuela a cerut să i se dea hrană pentru populaţie. În Cuba, clădirile se dărâmă, locuiesc 5 – 6 familii într-o casă, nu mai există agricultură, terenurile sunt acoperite de buruieni. Acum Cuba este la răscruce de drumuri, lucrurile se vor schimba rapid, revoluţionarii au destui bani în conturi, şi Raoul are o avere impresionantă, cred că se va retrage la un moment dat pentru că nu ar vrea să se trezească într-o zi cu un glonţ în cap, cum i s-a întâmplat lui Ceauşescu în România”, a precizat Fuentes.
A simţit că Fidel Castro nu este o fiinţă umană
Cubanezul l-a cunoscut pe Fidel Castro şi pe fratele acestuia în Miami, la vârsta de 16 ani. „Când l-am întâlnit prima oară am avut un sentiment ciudat, că nu este fiinţă umană. Era interesat de mine pentru că o cunoştea pe mătuşa mea, membrii familiei ei crescuseră alături de familia Castro. El a avut 99% sprijinul populaţiei, însă i-a îndemnat pe revoluţionari să comită asasinate. Unii au încercat să dea vina pe America şi pe embargo, însă nu era adevărat. La ora actuală, America ajută Cuba cu mâncare şi alimente, dar cer bani pentru că Fidel şi ceilalţi nu şi-au plătit datoriile”, a precizat Fuentes.
Che Guevara, un asasin comun Cubanezul a vorbit la Iaşi şi despre personalitatea lui Che Guevara.
“Era foarte arogant, dar cu noi se purta frumos. Imaginea lui este portretizată acum romatic pe tricouri, dar, de fapt, a fost un asasin comun care a omorât fără să le dea oamenilor şansa la o judecată corectă. Era plin de ură şi asta reiese din memoriile lui. Când a început să-l critice pe Fidel că face risipă de resurse şi se plimbă cu tancurile ca să idiotizeze poporul, să lase impresia unui atac imminent al americanilor, am simţit că ăsta avea să fie sfârşitul lui Che. La câteva luni a dispărut, a mers în Bolivia. Fidel l-a lăsat să credă că partidul bolivian îl va ajuta. A murit în Bolivia fără să ştie că prietena lui Tanya, care era nemţoiacă, era defapt agent KGB. Fidel ştia asta, toată lumea ştia, numai Che nu ştia”, a adăugat Fuentes.
Despre experienţa în puşcărie, unde a executat 16 ani din penitenţa pe care i-a aplicat-o regimul comunist, Fuentes a vorbit puţin. “Mă bucuram că trăiesc, prietenii mei fuseseră ucişi. Câteva persoane influente mi-au salvat viaţa”, a adăugat Fuentes. În final l-a portretizat şi pe Raoul Castro. “Raoul nu e un sfânt dar nu este Fidel, nu are carisma lui, susţinerea pe care el o avea din partea trupelor, a Guvernului şi a poporului. Are însă multe calităţi pe care fratele lui nu le avea”, a susţinut Pedro Fuentes.
A treia oară în România
Cubanezul este acum avocat în Miami (Florida) şi oferă expertiză gratuită foştilor deţinuţi politici şi altor membri ai comunităţii cubaneze. Aceasta este cea de-a treia sa vizită la Iaşi.
“În România mă simt ca acasă, mă bucur să vorbesc cu oameni care au avut aceeaşi experienţă, mai ales acum, când nu mai trăim coşmarul comunismului”, a adăugat Fuentes, invitat la Iaşi de Marius Oprea, preşedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România şi de Centrul de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului.