Numai 34% dintre cetăţenii cu drept de vot din Europa s-au declarat dispuşi să meargă să voteze la alegerile europarlamentare, iar 53% dintre respondenţi au spus că „nu sunt interesaţi” de acestea.
Potrivit unui sondaj realizat, între jumătatea lunii ianuarie şi cea a lunii februarie, la cererea Parlamentului European, pe un eşantion de 27.218 de cetăţeni din cele 27 de ţări ale Uniunii Europene, 62% dintre cei chestionaţi consideră că votul lor nu va schimba nimic. În ceea ce priveşte Parlamentul European, 55% dintre persoanele interogate au răspuns că această instituţie nu se ocupă de problemele care prezintă interes pentru ele.
La precedentul studiu, efectuat la finalul anului trecut, 37% dintre europeni se arătau dispuşi să meargă la vot.
Mai puţină încredere pentru instituţiile UE
Faţă de sondajul anterior, încrederea în Parlamentul European a scăzut cu şase procente (de la 51% la 45%), iar cea în Comisia Europeană s-a redus cu cinci procente (de la 47% la 42%). Nici Banca Centrală Europeană nu se mai bucură de o mare încredere din partea cetăţenilor UE, pierzând nouă procente la acest capitol (de la 48% la 39%).
Principalele probleme care îi preocupă pe locuitorii Europei sunt şomajul, inflaţia şi puterea de cumpărare. Numai 36% dintre electori au auzit sau au citit despre acţiunile demarate de instituţiile europene pentru a contracara criza financiară.
Alegerile europarlametare vor avea loc pe 7 iunie.
CITIŢI ŞI: