Evenimentul Zilei > Politica > Dezbaterea, cu accente de spectacol: „De ce îl cheamă ăla mic pe ăla mare la bătaie?”
Dezbaterea, cu accente de spectacol: „De ce îl cheamă ăla mic pe ăla mare la bătaie?”

Dezbaterea, cu accente de spectacol: „De ce îl cheamă ăla mic pe ăla mare la bătaie?”

Consultantul politic Cozmin Gușă a comentat în cadrul unei emisiuni televizate „joaca” pe tema dezbaterilor politice din săptămâna premergătoare alegerilor, turul doi al prezidențialelor. 

El a prefațat dezbaterea anunțată pentru marți de președintele Klaus Iohannis, care însă a refuzat să o înfrunte pe Viorica Dăncilă. Gușă consideră că refuzul a fost din ”comoditate”, căci altfel nu ar fi fost probleme. „De ce îl cheamă ăla mic pe ală mare la bătaie? Că să se dea în spectacol”, este de părere consultantul politic.

„Prea tare s-a trudit Viorica Dancila să cheme la o dezbatere pentru care probabil că nu este foarte bine pregătită, comparativ cu Iohannis, pe care nu l-am votat în 2014. Treaba lor de a forță atât de mult, faptul că Iohannis nu vrea dezbatere, a fost o greșeală strategică în final, pentru că lumea se mai și uită, că la bătaie, că tot vorbeam de judo.

Cine îl cheamă la bătaie pe ăla care are 1,90 metri, 100 de kilograme și a mai făcut și sport? Păi, îl cheamă unul care nu a făcut sport și mai mic de înălțime… Și de ce îl cheamă ăla mai mic la bătaie? Că să se dea în spectacol. Cam asta este comparația, eu nefiind de părere că Iohannis a făcut prea multe antrenamente sau că a fost un sportiv performant în cei 5 ani de mandat, dar aici socotelile sunt altele.

Și dacă îl tot vezi pe ăla mic de înălțime și neantrenat că îl cheamă pe unul antrenat și mai mare că înălțime, începi să zâmbești. Zici lasă, că ăla vrea să atragă atenția că să apară la televizor sau în Cancan. Și, de fapt, ăla mai mare, dacă acceptă, îi da una și ăla cade jos. (…). Asta i-a creat un deranj lui Iohannis, care cred că nu acceptă dezbaterea pentru că este comod.

Altfel, nu văd să aibă vreo problema să dezbată cu Dancila niște lucruri, cred că la final scorul era în favoarea lui. Dar are un soi de scurtosenie, așa, de sas din Sibiu, care s-a văzut și în timpul campaniei electorale. Iar faptul că nu a trecut de 40 la sută, deși a avut contracandidați slabi, este un semnal de alarmă. Să te bați cu Dancila, Barna, Diaconu, cu asta mic și cel mai simpatic, Paleologu, nu este vreo treaba de mândrie, dacă ne amintim celelalte campanii electorale. Iar pe unele le-am și condus și știu cu precizie cum au stat treburile.

Știu cum erau mușchii lui Adrian Năstase în 2004, când s-a bătut cu Băsescu, și erau. Știu cum erau mușchii lui Băsescu în 2009 când s-a bătut cu Geoană și eu conduceam campania lui Geoană și Băsescu avea mușchi, ajutat de Statul Paralel, avea ajutătoare de efort de la Coldea și de la Maior, deci erau niște lupte acolo. Și terminăm cu 2014, când Ponta nu dovedise încă faptul că este atât de gol și de găunos cum a dovedit în zilele astea. Era un prim ministru de succes, cu o guvernare bună, a fost o bătaie acolo. Acum nu a fost nicio bătaie.

PSD, din păcate, a înregistrat cel mai slab scor din istoria să și chiar și în aceste condiții a putut să treacă în turul ÎI tocmai pentru că Barna a fost slab”, a completat Gușă.

Tot el a mai spus că PSD nu a plătit nici un euro la postul Realitatea, dar în schimb a băgat bani mulți, la alte televiziuni.

„Atâtea sfaturi le-am dat pe gratis tuturor candidaților în campania electorală, că nu aș vrea chiar de la televizor să le mai dau un sfat pe gratis, în condițiile în care cel mai mare partid din România că număr, nu neapărat în sondaje, nu a plătit nici măcar un euro la Realitatea TV, dar a plătit zeci sau sute de mii la alte televiziuni. Mă refer la PSD. Așa că mă abțîn să le mai dau sfaturi.

Dacă nu vor există minți limpezi pe acolo, mă aștept la Orban să aibă mintea limpede, deși, cu funcția de prim ministru, s-ar putea să fie mai încurcat decât toată această campanie dusă bine și care a asigurat susținerea lui Iohannis. Evident, dacă aș fi implicat în campania electorală, aș ști să fac niște lucruri de le-ar crapă dintîi în gură, că să folosim o expresie că la noi în Ardeal”, a conchis Cozmin Gușă la Realitatea Plus.