Evenimentul Zilei > Justitie > Dezbatere despre despăgubirea foştilor deţinuţi politici
Dezbatere despre despăgubirea foştilor deţinuţi politici

Dezbatere despre despăgubirea foştilor deţinuţi politici

Institutul Român de Istorie Recentă (IRIR) organizează mâine, de la ora 10:00, la Jockey Club (str. Episcopiei nr. 9, lângă Ateneu), o dezbatere cu tema „Politici retributive în România postcomunistă. Trebuie despăgubiţi foştii deţinuti politici?”, potrivit unui comunicat.

Moderatorul dezbaterii va fi Adrian Cioroianu. În pregătirea dezbaterii, IRIR a solicitat luări de poziție din partea a 20 de instituţii publice, asociaţii profesionale, institute de cercetare şi ONG-uri, care au şi fost invitate să participe la dezbatere.
Scopul dezbaterii este să ofere răspunsuri la întrebări privind nivelul de cuantificare a suferinţei, despăgubirea foştilor deţinuţi şi cine este responsabil şi plăteşte.

  • Noile suferinţe ale disidentului Paraschiv

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Institutul pentru Liberă Iniţiativă, Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România şi Fundaţia Horia Rusu. Intrarea este gratuită.
Anul trecut, Parlamentul a adoprat legea 221/2009 privind dreptul la despăgubiri materiale pentru prejudiciile morale suferite de foştii deţinuţi politici. De curând, Guvernul a limitat printr-o Ordonanţă de Urgenţă (OUG nr. 62/2010) cuantumul despăgubirilor şi a adus modificări textului de lege.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News