Detectivi de Alzheimer

Detectivi de Alzheimer

La Timişoara se va deschide, mâine, Centrul memoriei II, o instituţie menită să despisteze, din stadiul precoce bolnavii de Alzheimer din vestul ţării.

Şase specialişti în psihiatrie vor sta la dispoziţia bănăţenilor zilnic, între orele 14 – 19. Potrivit Aurorei Heim, preşedinta Asociaţiei Române de Alzheimer, filiala Timişoara, Centrul memoriei II reprezintă materializarea unui proiect cu finanţare Phare, menit să sprijine serviciile comunitare de sănătate mintală.

“Aici punem la dispoziţia populaţiei informaţii şi suport pentru depistarea sau diagnosticarea precoce a bolii Alzheimer, dar, totodată, oferim îndrumare pentru cei care se confruntă cu boala”, punctează Heim.

Concret, în spaţiul  amenajat în cadrul Policlinicii Spitalului Judeţean din Timişoara sunt aşteptaţi toţi bătrânii trecuţi de 60 de ani, pentru depistarea bolii – aceasta fiind vârsta la care, de regulă, maladia începe să se manifeste. Totodată sunt aşteptaţi aceia care au suferinzi de Alzheimer în familie, pentru a fi testaţi în legătură cu posibilitatea de a fi moştenit, pe cale geneitcă, boala. În acest al doilea caz, recomandarea medicilor este ca  investigaţiile să aibă loc cât mai devreme.

“Plaja de pacienţi ar fi între 30 şi 70 de ani. Potenţialul pacient va fi îndrumat către reţeaua medicală de specialitate, unde  i se va oferi posibilitatea de a fi monitorizat pe termen mediu sau lung în vederea impiedicării apariţiei sau în vederea stopării în faza preclinică a afecţiunilor de tip demenţă Alzheimer/maladii inrudite”, mai spune Aurora Heim. Toate serviciile oferite la Centrul memoriei II sunt gratuite.

Boala uitării, promovată de junk food

Cunoscută drept “boala uitării”, Alzheimer afectează  20% din rândul populaţiei de vârsta a treia. Potrivit specialiştilor, Alzheimer  este o  afecţiune degenerativă progresivă a creierului care apare mai ales la persoanele în vârstă, producând deteriorarea accentuată a funcţiilor de cunoaştere a creierului, cu pierderea capacităţilor  intelectuale ale individului, fiind asociată şi cu tulburări de comportament.

Una din cauzele declanşatoare ale bolii este stresul, însă cercetătorii străini afirmă că au descoperit urme de aluminiu în creierul persoanelor afectate de Alzheimer şi trag un serios semnal de alarmă: mare parte din generaţia tânără de azi, care se alimentează cu ceea ce numim “junk food” (chipsuri, scacksuri, alimente fast-food) riscă să fie afectată de boală, pentru că aceste alimentele conţin acrilamidă, o substanţă care distruge celulele creierului. Activităţi speciale

Centrul memoriei II va vdesfăşura activităţi specifice: - depistarea persoanelor cu tulburări cognitive prin aplicarea unor teste psihologice; - informarea persoanelor cu tulburari cognitive, precum şi a familiilor acestora cu privire la simptomele, evoluţia bolii Alzheimer, tratament, îngrijire etc.; - determinarea nivelului cognitiv al pacienţilor pentru începerea schemei complete de monitorizare a acestora; - îndrumarea suferinzilor sau a persoanelor cu tulburari cognitive către medici specialişti neurologi sau psihiatrii pentru consult si tratament adecvat.

Un alt centru specializat în depistare şi consilierea bolnavilor de Alzheimer şi a familiilor acestora este în curs de amenajare în oraşul timişean Ciacova, în baza unei finanţări Phare de care beneficiază Direcţia de Asistenţă Socială Timiş. Valoarea proiectului este de 186.782 de euro, instituţia urmând să deservească un grup de 50 de persoane cu dizabilităţi mentale, diagnosticate cu maladia Alzheimer, internate în prezent în Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Ciacova.

CITIŢI ŞI:

S-a deschis primul centru pentru Alzheimer

Ne puteți urmări și pe Google News