Despre cum aruncă boierii cei mari din PSD bani Poporului, strîns sub ferestre ca să-i vadă cum petrec | ROMANIA LUI CRISTOIU
Editura Evenimentul si Capital

Despre cum aruncă boierii cei mari din PSD bani Poporului, strîns sub ferestre ca să-i vadă cum petrec | ROMANIA LUI CRISTOIU

Autor: | | 8 Comentarii | 5840 Vizualizari

Luni seara, aşteptînd-o pe Elena Udrea să vină la emisiunea de la TVR (ca orice persoană care se îmbracă la Paris, distinsa se lăsa așteptată), m-am uitat un timp pe una dintre plasmele din încăperea de protocol a postului, la emisiunea de la Antena 3 care-l avea ca invitat (exclusivitate, în premieră absolută, senzațional, nu ratați! ) pe Liviu Dragnea, președintele PSD.

În picioare, vecin cu poziția de Drepți, moderatorul emisiunii îl asculta, dînd din cap a aprobare şi făcînd ochi mari a uimire, pe Liviu Dragnea, care scria pe tablă nişte cifre dibuite de mine a fi salariile viitoare ale medicilor şi profesorilor. Mii de euro pe lună!

Liviu Dragnea e șef de partid și șef de Cameră de Parlament. Prin nici una dintre aceste două funcții nu poate anunța creșteri de salarii.

Poate cel mult să comenteze - entuziast sau sceptic- creșterile de salarii anunțate de premier.

M-am uitat în calendar. Era luni, 3 aprilie 2017. Alegerile generale au avut loc pe 11 decembrie 2016. Ne aflam la aproape trei luni de la perioada în care politicienii se întrec în a făgădui, dacă vor fi aleşi, o ţară de zarzări etern înfloriţi, pe sub care se plimbă Olguțe îmbătate de amor, ca-n proza lui Ionel Teodoreanu.

Şi, cu toate acestea, secvenţele pe care le vedeam păreau desprinse din campania electorală a PSD, marcată cum toată lumea îşi aminteşte, de Liviu Dragnea scriind pe tablă, în direct la Tv, cifre ameţitoare drept pensii și salarii.

Numai văzînd aceste cifre simţeai nevoia să mergi pe jos pînă acasă cîntînd în gura mare Imnul de stat şi bătînd ritmul în gardurile întîlnite în cale.

Pe burtieră a apărut, deodată, lămurirea secvenţelor:

Liviu Dragnea prezenta în direct (şi fireşte în exclusivitate pentru Antena 3), Legea salarizării unitare. În chip esențial, Legea salarizării unitare – o ştiu şi cei care n-au absolvit SNPA – exprimă efortul unei guvernări de a stabili a o ierarhie a bugetarilor după locul lor în grila de salarizare.

Din start o astfel de Lege, cum s-a văzut și la cea din 2010, stîrnește uriașe controverse nu atît prin salariile alocate diferitelor categorii de bugetari, cît mai ales prin locul ocupat de diferite categorii de bugetari în grila de salarizare.

Locul în ierarhia grilei de salarizare e dat de criterii stabilite și aplicate de cel care face Legea salarizării.

De aceea, orice Lege a salarizării presupune asumarea unor criterii care diferă de la o Guvernare la alta.

Orice Lege a salarizării unitare exprimă pînă la urmă viziunea unui Partid despre locul şi rolul diferitelor profesii bugetare în ansamblul societăţii.

Unele partide consideră că importantă, dacă nu chiar crucială e vechimea pe post, pentru a stimula ceea ce pe vremuri se numea orgoliul de a fi funcționar public. Alte partide consideră importantă reducerea deosebirilor de salarii între diferite funcții și, în consecință, vor reduce salariile ștabilor pentru a le apropia de cele ale subordonaților.

E posibil, din acest punct de vedere, ca un partid să considere lucrătorii manuali mai importanţi pentru societate decît lucrătorii intelectuali. N-ar fi nimic uimitor dacă Legea salarizării unitare întocmită de acest partid ar prevedea salarii mai mari pentru lăcătuşi decît pentru profesorii universitari.

Unele partide consideră că primarul trebuie să aibă cel mai mare salariu din localitate.

Altele, dimpotrivă, consideră că primarul a intrat în cursa alegerilor nu pentru salariu, ci pentru nevoia de a se dedica oamenilor din comunitate.

Guvernul României a terminat de întocmit Legea salarizării unitare. De fapt, Guvernul ar fi trebuit să termine această lege. Dacă ar fi să credem ce spun Lideri PSD la televizor, Legea a fost terminată de Olguţa Vasilescu, în secret, împreună cu Liviu Dragnea.

În aceste condiții, nu e de mirare că inițierea Legii salarizării aparține nu Guvernului, ci PSD. Dacă ar fi aparținut Guvernului, cum s-ar mai fi putut lăuda Liviu Dragnea că mărește salariile?!

Luni seara, aşadar, Liviu Dragnea, făuritorul Legii salarizării, o prezenta la Antena 3 în premieră. Numai că el n-o prezenta ca aplicarea în viaţă a unei viziuni a Guvernării PSD asupra locului și rolului diferitelor categorii de bugetari în societatea românească a anului de graţie 2017, ci drept un nou moment de creştere a salariilor.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate