Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts au descoperit de curând trei planete de mărimea Pământului, care ar putea găzdui forme de viaţă. Noul sistem planetar reperat se află la 40 de ani lumină distanţă de pământ, susţin astronomii de peste ocean, potrivit dailymail.co.uk

Oamenii de ştiinţă au supus analizei detalii a două dintre cele noi trei planete descoperite, fiind uluiţi să constate că există roci similare cu cele de pe planeta nostră.

În studiul realizat, astronomii au mai descoperit că atât mărimea celor două planete analizate, dar şi temperatura sunt în parametri care permit evoluţia formelor de viaţă. Un alt aspect cel puţin interesant în studiul cercetătorilor americani este faptul că aceste planete intersectează orbita unei stele de dimeniunea soarelui, stea numită 2MASS J23062928-0502285, cunoscută de asemenea şi sub numele de Trapist 1.

(Sursă foto: dailymail.co.uk)

Curios este faptul că aceasta stea apare şi dispare uşor, la intervale de timp regulate, ceea ce – spun  cercetătorii – înseamnă că exisită mai multe obiecte întâlnie în spaţiu care traversează distanţa dintre stea  şi planeta Pământ.

Pnetru a duce studiul mai departe, cercetătorii au folosit un telescop al NASA, pentru a demonstra traseul regulat al planetelor nou descoperite.

Pentru a ne forma o idee a ce înseamnă o distanţă de 40 de ani lumină de pământ, să ne gândim că planeta Marte se află la numai 12,5 minute lumină distanţă.

Întrebarea de bază a cercetătorilor acum, este legată de tipul de atmoferă al acestor planete.

Un scenariu plauzibil în acest sens îi duce cu gândul la cea a planetei Venus, unde vorbim despre dioxid de carbon, sau chiar un tip de amotferă comparabil cu al Pământului, sau al planetei Marte.

Pentru a-şi duce studiul care se bucură deja de succes printre pasionaţi, cercetătorii din Massachusetts au acum nevoie de telescoape foarte performante, aşteptându-se la descoperiri în spaţiu cu mult mai incitante.