DESCOPERIRE. Cum reuşesc animalele să prezică un cutremur

DESCOPERIRE. Cum reuşesc animalele să prezică un cutremur

Animalele pot simţi modificările chimice care apar în apelele subterane atunci când un cutremur este pe cale să se producă, transmite BBC.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, acest lucru ar putea reprezenta cauza comportamentului ciudat al animalelor în timpul cutremurelor.

Cercetătorii au început să investigheze aceste efecte chimice după ce au văzut cum o colonie de broaşte au părăsit un lac din L'Aquila, Italia, în 2009, cu câteva zile înainte de producerea unui cutremur.

Ei consideră că acest gen de comportament al animalelor ar putea fi cuprins în studiile de prognoză a cutremurelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Temă de gândire pentru biologi şi geologi

Concluziile investigaţiei echipei de cercetători au fost publicate în Revista Internaţională de Cercetare a Mediului şi Sănătate Publică. În această lucrare, ei descriu mecanismul prin care pietrele afectate din scoarţa Pământului eliberează particule cu o anumită încărcătură, care intră în reacţie cu apele subterane.

Animalele care stau în lacuri sau locuiesc în apropierea apelor subterane sunt foarte sensibile la schimbările din punct de vedere chimic. Astfel, acestea ar putea simţi modificările legate de mişcarea rocilor înainte să aibă loc cutremurul.

Echipa, condusa de Friedemann Freund de la NASA şi de Rachel Grant de la Open University din Marea Britanie, speră că ipoteza lor le va da o temă de gândire biologilor şi geologilor şi îi va îndemna să lucreze împreună pentru a descoperi modul în care animalele ne-ar putea ajuta să recunoaştem semnalele unui cutremur iminent.

Comportamente ciudate ale animalelor

Broaştele din Italia nu sunt singurul exemplu de comportament ciudat al animalelor înainte de un eveniment seismic major. De- a lungul istoriei, au fost observate reptile, amfibieni şi peşti care aveau comportamente neobişnuite înainte de producerea unui cutremur.

În 1975, în Haicheng, China, localnicii au văzut şerpii ieşind din vizuinile lor cu o lună înainte ca oraşul să fie lovit de un cutremur puternic. Această reacţie a fost cu atât mai ciudată cu cât a avut loc în timpul iernii. Şerpii erau în timpul hibernării, iar temperaturile erau foarte scăzute, astfel încât multe dintre aceste reptile au murit.

Totuşi, cutremurele puternice sunt destul de rare, fapt care face dificil de analizat celelalte evenimente conexe.