Evenimentul Zilei > Actualitate > Deputatul Ghiveciu şi funcţionarul Borcan, făcuţi „ţăndări” de DNA
Deputatul Ghiveciu şi funcţionarul Borcan, făcuţi „ţăndări” de DNA

Deputatul Ghiveciu şi funcţionarul Borcan, făcuţi „ţăndări” de DNA

Deputatul PSD Marian Ghiveciu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru abuz în serviciu. Alături de parlamentar, în faţa judecătorilor se vor prezenta Dumitru Borcan, şef al Compartimentului de Cadastru şi Agricultură din cadrul Primăriei comunei Merei, judeţul Buzău şi Nicolae Costache, fost director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Buzău şi membru în Comisia Judeţeană Buzău pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor.

Marian Ghiveciu a fost contracandidatul lui Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, în alegerile din 2008, pentru un loc de deputat în Parlamentul României. El a fost deferit justiţiei de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui avantaj patrimonial.
În acelaşi dosar, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: Nicolae Costache – fost director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Buzău şi membru în Comisia Judeţeană Buzău pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor – pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui avantaj patrimonial – în formă calificată; Dumitru Borcan – şef al Compartimentului de Cadastru şi Agricultură din cadrul Primăriei comunei Merei – judeţul Buzău şi membru în Comisia Locală Merei pentru aplicarea legilor fondului funciar – pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui avantaj patrimonial – în formă calificată şi fals material în înscrisuri oficiale – comisă în realizarea scopului urmărit prin infracţiunea de abuz în serviciu.
Marian Ghiveciu, administrator al mai multor societăţi comerciale la momentul comiterii faptelor, în prezent este deputat PSD în Parlamentul României, el fiind acuzat de procurorii DNA de instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui avantaj patrimonial – în formă calificată.
Potrivit rechizitoriului, în perioada 2005-2006, la indicaţiile lui Marian Ghiveciu, Dumitru Borcan şi Costache Nicolae, profitând de funcţiile deţinute şi prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, ar fi contribuit la eliberarea în mod nelegal a două titluri de proprietate pentru terenuri în zone cu potenţial imobiliar. Parcelele respective erau învecinate cu drumul European şi au fost atribuite unor persoane care nu aveau dreptul să le primească.
În acest scop, Dumitru Borcan ar fi falsificat mai multe înscrisuri oficiale, emise de Primăria Merei şi înregistrate la OCPI Buzău. Ulterior, aceste terenuri au fost cumpărate, pe sume modice, de către Marian Ghiveciu chiar de la persoanele care au obţinut titlurile. Adevăraţii proprietari, care deţineau titluri de proprietate pentru terenurile respective, emise anterior în mod legal, au fost prejudiciate cu suma totală de 1.956.010 lei. Totodată, prin această „şmecherie” Ghiveciu a obţinut un profit de 3.247.945 lei, reprezentând valoarea reală a terenurilor obţinute în baza actelor de proprietate emise nelegal.
Procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând celor trei inculpaţi. La instrumentare acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul MAI – Direcţia Generală Anticorupţie – Biroul Anticorupţie pentru Judeţul Buzău. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În perioada alegerilor din noiembrie 2008, presa relata că Marian Ghiveciu este un personaj controversat, fiind cercetat pentru afaceri cu teren. În acelaşi colegiu în care câştigător al unui fotoliu de deputat a fost desemnat Marian Ghiveciu au candidat din partea PDL Graţiela Iordache şi din partea PNL, Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei.